Steeds vaker worden woningen gesplitst in Nederland. Dat valt ons erg op, omdat wij steeds vaker projecten krijgen voor een splitsingsvergunning. Met name rondom de randstad, aangezien dat erg aantrekkelijke en dure locaties zijn maar ook in grotere steden in het oosten van het land zoals Arnhem, Nijmegen en Eindhoven. Ook hier zijn de woningprijzen namelijk sterk gestegen in de afgelopen jaren. Een woning splitsen kan erg veel voordelen met zich meebrengen voor zowel de eigenaar als woningzoekenden. Wat u van tevoren moet weten en waar u rekening mee moet houden bij het splitsen van uw woning, leggen wij u graag uit.
Een woning splitsen, wat wordt daar precies mee bedoeld?
Een woning splitsen houdt in dat uit één woning, meerdere zelfstandige woningen gecreëerd worden. Een woning voor één huishouden wordt dus gesplitst in twee of meerdere woningen voor meerdere huishoudens. De splitsing kan zowel horizontaal zijn (zoals het verdelen in verdiepingen) als verticaal, waarbij een groot woonhuis in een linker en rechter deel wordt gesplitst. De grootste voordeel voor de eigenaar is natuurlijk de extra inkomstenbron bij verhuur of het verkoopbedrag bij verkoop. Daarnaast draagt het natuurlijk ook bij aan het huisvesten van huiszoekenden, wat op dit moment een nationaal probleem is in Nederland.
Als u van plan bent om uw woning te splitsen dan is het erg belangrijk om na te denken over hoe deze splitsing kan plaatsvinden. Er zijn namelijk veel aanpassingen noodzakelijk om tot een kloppend esultaat te komen. In dit proces denken wij graag met u mee om de kosten zo laag mogelijk te houden en toch uw gewenste resultaat te behalen.
Kan elk woning gesplitst worden?
Een woning splitsen is niet altijd mogelijk. Niet elk woning is namelijk geschikt voor een splitsing. Daarnaast is het ook sterk afhankelijk van de gemeente. Vaak moet de gemeente namelijk wijzigingen brengen aan de bestemmingsplan om meerdere woning toe te staan in één gebouw. Gelukkig denkt de gemeente in meeste gevallen wel mee om mogelijke alternatieven te geven. Maar dat is helaas niet altijd het geval.
Om u kosten te besparen adviseren wij daarom altijd om vooraf een vooroverleg in te plannen met de gemeente. Hiervoor maken wij een schetsontwerp waarin de huidige situatie en nieuwe situatie worden weergegeven. Aan de hand daarvan kan de gemeente al een positieve of negatieve advies uitbrengen. Afhankelijk van het advies en de aandachtspunten kan het project stop gezet worden of kunnen de definitieve tekeningen gemaakt worden aan de hand van de feedback.
Een kantoor of winkelpand te splitsen in woningen?
Wat we tegenwoordig ook vaak zien, is dat eigenaren van kantoren of winkelpanden vragen in hoeverre het mogelijk is om een pand om te bouwen naar meerdere woningen. Het is zeker mogelijk. Doorslaggevende punten voor het verkrijgen van een vergunning zijn de locatie, de bouwmethode en kwaliteit en de toegankelijkheid van het pand. Gaat het bijvoorbeeld om een cafe dat zich op de begane grond bevindt van een flatgebouw, dan is de kans groot dat de gemeente daarmee akkoord zal gaan. Natuurlijk speelt bestemmingsplan ook een hele belangrijke rol hierin. Het is namelijk fijn als er al een woonfunctie op zit. Is dat niet het geval, dan moet er een aanvraag worden ingediend voor een wijziging.
Wat is een splitsingsvergunning?
Voor allerlei soorten verbouwingen zijn omgevingsvergunningen noodzakelijk. Omgevingsvergunningen aanvragen kunt u doen bij het omgevingsloket. Voor het splitsen van uw woning is dat niet anders. Woningsplitsingen hebben vrijwel altijd een vergunning nodig. Deze vergunning heet de splitsingsvergunning.
Wat is het verschil tussen bouwkundige splitsing en kadastrale splitsing?
Zoals we eerder al hebben aangegeven, is het erg belangrijk om vooraf al na te denken over het doel van de splitsing en in grote lijnen ook al over de indeling. Een woning splitsen kan namelijk op twee verschillende manieren, bouwkundig splitsen en kadastraal splitsen. De keuze is sterk afhankelijk van uw bedoelingen voor deze nieuw te bouwen woning(en).
Bent u van plan om deze te verhuren? Dan maakt het in principe niet uit welke van de twee u kiest. Een bouwkundige splitsing zal echter minder kosten. Als u van plan bent om (uiteindelijk) te verkopen dan kan dat alleen met een kadastrale splitsing. Hierbij worden de woningen gesplitst en opgemeten. Aangezien een deel van de oorspronkelijke woning een zelfstandig woning wordt met een nieuwe eigenaar, moeten deze gegevens doorgevoerd in het kadaster. Hieronder zijn in grote lijnen de vereisten van een bouwkundige splitsing en een kadastrale splitsing weergegeven.
Bouwkundige splitsing
- Brand- en rookmelders
- Vluchtvoorzieningen
- Gestelde geluidwerende maatregelen
- Sanitair en badkamer voorzieningen
Kadastrale splitsing
- Eigen keuken
- Eigen voordeur
- Eigen huisnummer
- Sanitair en badkamer voorzieningen
Uw woning splitsen, wat kost dat?
Een woning splitsen is in de meeste gevallen geen kleine klus. De prijs voor de splitsing is afhankelijk van veel verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren zijn de grote van het pand, aantal te splitsen woningen, de werkzaamheden die verricht moeten worden in elk woning, de afwerkingsniveau, bouwkundig of kadastrale splitsing. Deze keuzes bepalen in grote lijnen hoeveel de splitsing u zal kosten. Zo heeft u bijvoorbeeld extra kosten als u kiest voor een kadastrale splitsing, aangezien dan ook een keuken verplicht is in elk woning. Daarnaast is het ook verplicht om een splitsingsakte te laten maken door de notaris (zo’n 1750,- euro per toegevoegde woning).
Tenslotte zijn er ook de kosten die de gemeente in rekening brengt. Dit zijn de kosten om uw aanvraag in behandeling te nemen (leges), en de kosten voor het vooroverleg. Een vooroverleg is vaak een vaste bedrag maar de leges worden vaak berekend op basis van de beoogde verbouwkosten van het project. De manier waarop deze kosten worden berekend en hoogtes van de bedragen verschillen sterk per gemeente.
De leges bedragen in Arnhem 2,04 % van de beoogde verbouwkosten en een vooroverleg kost hier 561 euro. In Eindhoven worden de verbouwkosten verdeeld in groepen, waarbij elk groep een vast bedrag heeft. De kosten voor een vooroverleg bedragen hier 337 euro.
Waar kunnen wij u mee helpen?
Wilt u uw woning splitsen? Wij kunnen u helpen met het volledige traject vanaf het idee tot en met de vergunningsaanvraag. We beginnen altijd met het vaststellen of een vergunning nodig is in uw gemeente. Als dat het geval is, dan maken wij een schetsontwerp voor een vooroverleg met de gemeente. Hierna werken wij het ontwerp volledig uit en dienen wij de aanvraag voor de splitsingsvergunning voor u in via E-herkenning. Neem gerust contact voor een vrijblijvend offerte voor uw splitsingsvergunning.