Doorbraak in dragende wand | Wanneer mag je een muurdoorbraak maken?

Het maken van een muurdoorbraak in een dragende wand kan een effectieve manier zijn om een ruimte te vergroten of een betere indeling te creëren. Echter, het is een complex proces dat niet zonder risico’s is. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening gehouden moet worden voordat een doorbraak gemaakt kan worden. In dit artikel zullen de belangrijkste zaken besproken worden die relevant zijn bij het overwegen van een doorbraak in een dragende wand.

Wat is een dragende wand?

Een dragende wand is een muur die een deel van het gewicht van een gebouw draagt. Dit betekent dat als je een doorbraak maakt in een dragende wand, u de structuur van het gebouw beïnvloedt. Het is belangrijk om te weten welke muren dragend zijn en welke niet, voordat u begint met het plannen van een doorbraak. Wij kunnen u helpen om te bepalen welke muren dragend zijn en welke niet.

Wanneer mag je een muurdoorbraak maken?

Het maken van een muurdoorbraak in een dragende wand is altijd vergunningsplichtig. Het is dus nooit mogelijk om zonder een muurdoorbraak in een dragende wand te maken zonde een omgevingsvergunning aan te vragen

Bovendien is het belangrijk om te weten wat voor soort doorbraak er gemaakt zal worden. Sommige doorbraken zijn complexer dan andere, afhankelijk van de grootte en het type muur. Doorbraken in dragende binnenwanden zijn over het algemeen simpeler dan een muurdoorbraak in de gevel (spouwmuur) voor bijvoorbeeld een vergunningsvrije uitbouw. Het is altijd raadzaam om een bouwkundige te raadplegen voordat er gestart wordt met het maken van een doorbraak, om ervoor te zorgen dat het veilig gebeurt en volgens de bouwvoorschriften.

Waar bestaat de vergunningsaanvraag uit?

Bij het aanvragen van een vergunning voor een doorbraak in een dragende wand is het van cruciaal belang om een gedetailleerde aanvraag in te dienen die alle benodigde informatie bevat. De vergunningsaanvraag voor een doorbraak moet onder meer informatie bevatten over het bestaande en nieuwe ontwerp van de doorbraak, inclusief de constructieberekening waarin berekend wordt welke ligger het meest toepasbaar is en het stempelplan om de veiligheid en stabiliteit van de constructie te waarborgen. 

Stappenplan voor het maken van een muurdoorbraak

Aangezien wij begrijpen dat het ingewikkeld kan zijn om een muurdoorbraak goed in te plannen, geven we graag een beknopte stappenplan voor het realiseren van een doorbraak in een dragende muur. 

  1. Inspectie en beoordeling van de muur
    Een bouwkundige inspecteert de muur en beoordeelt of deze dragend is en welk type muur het is. Ze kijken naar de sterkte van de muur en de belasting die erop rust. 
  2. Ontwerp en constructieberekening
    Er wordt een plan, ontwerp en constructieberekening gemaakt voor de doorbraak. Dit bestaat uit de bouwtekeningen, constructieberekeningen en de stempelplan. 
  3. Omgevingsvergunning aanvragen
    De omgevingsvergunning voor de muurdoorbraak wordt aangevraagd. Hier zijn de bouwtekeningen en de constructieberekening voor nodig.
  4. Doorbraak wordt gerealiseerd
    De stempelplan wordt uitgevoerd om de tijdelijke stabiliteit te voorzien en de gewijzigde, dragende constructie wordt gerealiseerd. 
  5. Afwerking
    Het geheel wordt afgewerkt met de benodigde materialen.

Conclusie

Het maken van een muurdoorbraak in een dragende wand is een effectieve manier om een ruimte te vergroten of een betere indeling te creëren. Het is echter cruciaal om dit op een veilige en volgens de bouwvoorschriften te doen. Het is aan te raden om een professionele bouwkundige te raadplegen voordat er gestart wordt met het maken van een doorbraak in een dragende wand, om ervoor te zorgen dat het veilig gebeurt en volgens de regels en voorschriften. 

Waar kunnen wij u mee helpen?

Onze dienstverlening omvat deskundig advies voor de juiste keuze en de volledige begeleiding van uw vergunningsaanvraag. Dit omvat onder meer de beoordeling van dragende wanden, de opstelling van alle benodigde technische tekeningen en berekeningen, en de indiening van de vergunningsaanvraag. Daarnaast kunnen wij u adviseren bij het selecteren van een betrouwbare aannemer.