Wat is een flitsvergunning en wanneer heeft u het nodig?

Steeds meer gemeentes in Nederland experimenteren met een nieuwe vorm van vergunningverlening, namelijk de flitsvergunning. Deze vergunningprocedure biedt bedrijven en particulieren de mogelijkheid om sneller een vergunning te verkrijgen voor bepaalde activiteiten. In dit artikel leggen wij alles uit over de flitsvergunning.

Wat is een flitsvergunning?

Een flitsvergunning is een relatief nieuwe vorm van vergunningverlening die bedrijven en particulieren in staat stelt om op korte termijn een vergunning te verkrijgen voor bepaalde activiteiten. Het is met name van toepassing op kleinere en veelvoorkomende verbouwingen, zoals het plaatsen van dakkapellen, gevelreclame, aanbouwen/uitbouwen, bijgebouwen en het verwijderen van een draagmuur.

Het grote verschil met een normale vergunning is dat de flitsvergunning binnen 1 week of zelfs al binnen 1 dag wordt verwerkt. Dit is een stuk sneller dan de normale tijdsduur van een vergunningsaanvraag, waarbij het 8 tot 14 weken kan duren voordat er een besluit over een aanvraag wordt genomen.

Het aanvragen van een flitsvergunning heeft dus als voordeel dat u snel weet waar u aan toe bent. Dit komt omdat het alleen van toepassing is op bepaalde, kleinere verbouwingen die als minder complex worden beschouwd. De verloop van het proces verschilt per gemeente.

Hoe vraag ik een flitsvergunning aan?

Het is mogelijk om via digitale kanalen (omgevingsloket) of middels een afspraak bij de omgevingsbalie bij de gemeente te informeren naar de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een flitsvergunning. Na het digitaal aanleveren van het plan zal de gemeente controleren of de aanvraag compleet is. Indien noodzakelijk zal de gemeente vragen om aanvullende gegevens. Het voorstel wordt vervolgens getoetst door de Commissie ruimtelijke kwaliteit tijdens een (wekelijks) vooroverleg. Bij een positief besluit kan de vergunning als flitsvergunning worden aangevraagd.

Om de flitsvergunning aan te vragen dient het specifieke formulier te worden ingevuld en worden alle benodigde bijlagen, zoals bouwtekeningen en eventuele constructierapporten of bouwbesluittoetsingen, aangeleverd. De gemeente zal vervolgens een eindoordeel vellen.

Bij welke gemeentes kan ik een flitsvergunning indienen?

Momenteel wordt het concept getest en daarom is deze vorm van vergunningverlening slechts beschikbaar bij een select aantal gemeentes. Tot op heden zijn de volgende gemeentes bekend waar het mogelijk is om een flitsvergunning aan te vragen:

Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Arnhem, Haarlemmermeer, Helmond, Roosendaal, Súdwest-Fryslan, Velsen, Renkum, Lingewaard, Zwijndrecht en Zoetermeer. Het is goed om te benadrukken dat deze lijst niet uitputtend is en dat het mogelijk is dat er andere gemeentes zijn waar het ook mogelijk is om een flitsvergunning aan te vragen.

zijn er Extra kosten verbonden?

In de meeste gemeentes zijn de leges kosten gelijk aan de kosten van een reguliere vergunningsaanvraag. Dit kan echter verschillen per gemeente. Deze informatie kunt u vinden op de website van uw gemeente. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een flitsvergunning geen garantie is dat uw verbouwingsplannen ook daadwerkelijk mogen worden uitgevoerd. Er wordt namelijk wel nog steeds gekeken naar de regels en wetgeving die van toepassing zijn op de verbouwing. Het is daarom belangrijk om goed te kijken of uw plannen passen binnen het bestemmingsplan en de bouwtechnische voorschriften.

Conclusie

In Nederland experimenteren steeds meer gemeenten met de flitsvergunning, een nieuwe vorm van vergunningverlening waarmee bedrijven en particulieren snel een vergunning kunnen verkrijgen voor bepaalde activiteiten. Het aanvragen van deze vergunning is mogelijk via digitale kanalen of middels een afspraak bij de omgevingsbalie bij de gemeente, waarbij het specifieke formulier moet worden ingevuld en alle benodigde bijlagen moeten worden aangeleverd. Het grote voordeel van een flitsvergunning is de snelle verwerkingstijd, die binnen 1 week of zelfs 1 dag kan plaatsvinden. Momenteel is het slechts beschikbaar bij een select aantal gemeenten in Nederland.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Wij bieden onze diensten aan om u te helpen bij het aanleveren van alle benodigde documenten voor het verkrijgen van een flitsvergunning en het indienen en begeleiden van uw project. Of het nu gaat om een verbouwing van uw woning of bedrijfspand, wij staan voor u klaar om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij hebben veel ervaring met het aanvragen van vergunningen en kunnen u bij elke stap van het proces bijstaan, van het voorbereiden van de documenten tot het indienen en afhandelen van de vergunning.