CPO project | Collectief particulier opdrachtgeverschap

Steeds meer gemeentes kiezen ervoor om cpo projecten beschikbaar te stellen. Hierbij wordt er een stuk grond verkocht aan particulieren dat bedoeld is voor de bouw van woning voor persoonlijk gebruik binnen de gestelde kader van het gemeente. Hierbij zijn de groep particulieren zelf de opdrachtgever. Het CPO project is een vrij nieuw concept waar veel mensen nog niet bekend mee zijn. Om deze reden vertellen wij u graag wat het inhoudt en hoe hete proces verloopt. Zo weet u van tevoren waar u aan begint en kunt u overwogen keuzes maken.

Wat een CPO project erg aantrekkelijk maakt, is vaak de prijs van het bouwgrond. Deze prijzen liggen vaak erg laag in vergelijking met de gemiddelde marktprijs. Hierdoor biedt het de mogelijkheid voor een nieuwbouw woning voor een aantrekkelijkere prijs. Vanwege de stijgende woningprijzen en de dalende aanbod is dit dan ook vaak de reden waarom veel mensen kiezen voor een CPO project.

Wat moet u weten voordat u begint aan een CPO project?

Hoe ziet het proces eruit?

Het geheel begint natuurlijk met het kiezen van een geschikte CPO project. Vervolgens moet er een vereniging opgericht worden waar alle deelnemers lid van zijn. Het project wordt immers uitgevoerd door een groep mensen die allemaal evenveel stemrecht moeten hebben. Als dat eenmaal gedaan achter de rug is, zal de vereniging gezamenlijk een bouwbegeleider en een architect in dienst moeten nemen. Dit is een belangrijke keuze voor het gehele project, daarom is het belangrijk om ruim de tijd te nemen, verschillende offertes aan te vragen en persoonlijk contact op te nemen, voordat er een keuze wordt gemaakt.

Voor een indcatie van de kosten van een architect kunt u de volgende artikel bekijken ‘Wat kost een architect?

Nadat er gezamenlijk wordt beslissingen worden gemaakt over het plan, zal de architect het plan in samenspraak met de verschillende gezinnen van het project uitwerken en zal de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Zodra de vergunning is verleend door de gemeente moet een geschikte aannemer gekozen worden. Hier kunnen de bouwbegeleider en de architect uw CPO groep bij helpen. De laatste stap is dan de realisatie van het plan en de oplevering van de woningen.

Regelgeving CPO projecten

CPO projecten worden aangeboden door de gemeente. Zij stellen bepaalde eisen voor het project. Het is dan ook belangrijk dat aan deze eisen voldaan. Zo wordt er vaak voor een bepaalde aantal deelnemende gezinnen gevraagd die het project gezamenlijk gaan realiseren. Vervolgens zijn er verschillende eisen m.b.t. het ontwerp, de samenhang van het geheel en verschillende milieu aspecten die voldaan moeten worden. Over het algemeen zijn de gestelde eisen voor een CPO project strenger dan bij het bouwen van een enkel woning.

Grotere verantwoordelijkheid

In tegenstelling tot het aankopen van bouwgrond en het zelf bouwen van een woning, is er bij CPO projecten meer verantwoordelijkheid. Zo ben je als een groep verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het hele terrein en niet enkel van jou woning. Vaak is er ook sprake van een gezamenlijk terrein, dat onderhouden moet worden door de deelnemers van het CPO project. In sommige projecten kunnen ook bestaande gebouwen aanwezig zijn op het terrein, waarbij de kopende partij verantwoorde is voor de sloop. Hier zijn dan uiteraard nog extra kosten aan verbonden.

Samen beslissen

Het is belangrijk dat u van te voren weet dat u minder vrijheid zal hebben in het ontwerp van uw woning. Dit heeft onder andere te maken met de samenhang van het gehele project. De samenhang is namelijk een belangrijke aspect waar de gemeente het project op zal beoordelen. Dit geldt ook voor keuzes voor de omgeving, dus het gezamenlijke terrein. Het is daarom fijn als u in een groep zit waarbij woonwensen en interesses grotendeels overeenkomen. Dit maakt het gehele proces makkelijker en zo is iedereen tevreden met het eindresultaat.

Lange ontwikkelingstijd

CPO projecten nemen over het algemeen meer tijd in beslag dan gewone nieuwbouwprojecten. Dit komt doordat de plan van het gehele project uitgewerkt en goedgekeurd moet worden en vervolgens meerdere woningen en natuurlijk de omgeving ontwikkeld moet worden. Dit betekent voor u waarschijnlijk dat u gedurende deze periode dubbele lasten zult hebben. Per project kan het natuurlijk verschillen. Wij geven u graag een indicatie hoelang uw CPO project kan duren.

Financiële aspecten van CPO

Op financiële gebied is het belangrijk om te weten dat u eigen vermogen moet hebben om deel te kunnen nemen aan een CPO project, omdat u aan het begin nog niet in aanmerking komt voor een hypotheek. Zo moeten er vaak de bouwtekeningen en leges uit eigen zak betaald worden. Pas als de verkaveling rond is, de vergunning gegund is en een geschikte aannemer gevonden is, kunt u bij de bank terecht voor een hypotheek.

Voordelen van CPO

  • Goedkoper dan bestaande woningen of nieuwbouw. 
  • Meebeslissen aan keuzes voor uw woning en omgeving.
  • Meebeslissen welke mensen er in uw directe omgeving zullen wonen. 
  • U leert uw toekomstige buren beter kennen tijdens de ontwikkeling.

NADELEN VAN CPO

  • Meer verantwoordelijkheid voor ontwikkeling en onderhoud. 
  • Beperkte vrijheid, aangezien veel keuzes moeten gezamenlijk gemaakt           
        worden.
  • Duurt langer dan een gewone nieuwbouw project.
  • Tijdelijk dubbele lasten. 
  • Eigen vermogen nodig om deel te kunnen nemen. 

Waar kunnen wij uw CPO project mee helpen?

Goede communicatie  

Met name in projecten waar veel meningsverschillen zijn, is goede communicatie erg belangrijk. Wij begrijpen dat. Daarom plannen wij van te voren het gehele proces in grote lijnen in en hebben wee regelmatig meetings waarin alle wensen, vragen en onduidelijkheden besproken kunnen worden. U heeft als CPO één aanspreekpunt, waardoor dat persoon altijd op de hoogte is van de vooruitgang van uw project.

Binnen uw budget

CPO projecten kunnen in sommige gevallen extra kosten met zich meebrengen, waardoor de totale budget beïnvloedt kan worden. Daarom beginnen wij in de eerste meetings al met het maken van een totale begroting. Hieruit kunt u zien wat de gezamenlijke kosten zijn en weet u precies wat uw budget is voor de woning zelf.

Samenhangend en individueel

Samenhang speelt een belangrijk rol bij een CPO project. Dit creëert aan de ene kant een mooie uitstraling van de buurt maar kan ook bepaalde wensen van de groepsleden belemmeren. Daarom proberen wij dit soort problemen altijd op te lossen met creatieve oplossingen.