De BENG is vanaf 1 januari 2021 de bepalingsmethode voor de energieprestatie van nieuwe gebouwen. Een BENG berekening is een behoorlijk complex berekening, waar veel aspecten van een woning invloed op hebben. In dit artikel gaan wij u vertellen wat een BENG berekening is, waarom het noodzakelijk is, wanneer u het nodig heeft en hoe het wordt berekend.
WAT IS EEN BENG BEREKENING?
De BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw en is de opvolger van de EPC berekening, die we jarenlang hebben gebruikt bij vergunningsaanvragen. De BENG geeft de normen aan waar een nieuwbouw woning of utiliteitsgebouw aan moeten voldoen. In tegenstelling tot zijn voorganger, wordt bij de BENG berekening naar veel meer aspecten gekeken die invloed kunnen hebben op de energieprestatie van een gebouw. Een BENG berekening wordt bepaald volgens de z.g. NTA 8800. Hierin wordt beschreven hoe de berekening moet worden uitgevoerd. Een BENG berekening is alleen geldig als het is gemaakt door een gecertificeerde adviseur. Wij helpen graag met het vinden van een geschikte partij hiervoor.
WAAROM IS EEN BENG BEREKENING NODIG?
De bouw is al jarenlang erg actief in Nederland. Jaarlijks komen er tienduizenden woningen bij met als gevolg; meer energieverbruik in het land en meer gebruik van allerlei grondstoffen voor de materialen en de bouw. Het is dus belangrijk dat wij op een verantwoord manier bouwen en vervolgens ook gebruik maken van de woningen en panden. Om deze renenen worden de eisen voor woningen en de bouwprocessen regelmatig aangescherpt. Ook in de bouw werken wij dus stapsgewijs aan een duurzamer wereld.
WANNEER HEEFT U EEN BENG BEREKENING NODIG?
Gelukkig heeft u niet altijd een BENG berekening nodig, de eisen zijn namelijk behoorlijk hoog. Vooral bij een renovatie of verbouwing kan het erg moeilijk zijn om hieraan te voldoen. Daarom moet er alleen aan de BENG eisen voldaan worden als u een nieuwbouw woning of een utiliteitsgebouw wilt bouwen. Bij een omgevingsvergunning aanvraag voor een woning of utiliteitsgebouw mag een BENG berekening dus niet ontbreken.
HOE WORDT DE BENG BEREKENING GEMAAKT?
De BENG kunnen we onderverdelen in drie indicatoren, namelijk de BENG 1, BENG 2 en de BENG 3. De uitkomsten van elk van deze indicatoren bepalen uiteindelijk of de woning of utiliteitsgebouw wel of niet voldoet aan de BENG norm. Deze indicatoren zijn;
- BENG 1 - De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar.
- BENG 2 - Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar.
- BENG 3 - Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.
Om wat meer duidelijkheid te brengen in de drie BENG indicatoren leggen we ze graag iets uitgebreiden uit.
BENG 1 - Energiebehoefte
Bij deze BENG norm gaat het om het totale energiebehoefte in kWh/m² voor verwarming en koeling. Hiermee wordt dus bepaald hoeveel energie uw woning nodig heeft om te verwarmen tijdens de winter en te koelen in de zomer. Belangrijke factoren voor dit norm zijn de verhoudingen van het glas ten opzichte van het gevel, de opbouw van het schil, de isolatie, de mate van kierdichting en de aanwezigheid van koudebruggen. De score hiervan staat los van duurzame installaties of energieopwekking en wordt als volgt berekend.
- Als eerst wordt bepaald wat de Als/Ag verhouding is. Dit de verhouding van het totale verliesoppervlakte van het gebouw binnen de energieschil (Als) en het totale oppervlakte van het gebouw binnen de energieschil (Ag). Gemiddeld gelden de volgende waardes;
- Apartement 0,8 - 1,8
- Tussenwoning 1,2 - 2,0
- Hoekwoning 1,6 - 2,4
- Twee onder één kap woning 1,6 - 2,4
- Vrijstaande woning 1,8 - 3,0
- Aan de hand van de uitkomst word de BENG 1 eis bepaald voor de maximale energiebehoefte in kWh per m2gebruiksoppervlak per jaar. Hoe compacter de woning des te strenger de eisen. Hieronder vindt u de drie mogelijke Eisen van de BENG 1.
- Als Als/Ag ≤ 1,83 dan is de BENG 1 eis ≤ 65 kWh/m²
- Als Als/Ag > 1,83 ≤ 3 dan is de BENG 1 eis ≤ 55 + 30 * (Als/Ag - 1,5) kWh/m²
- Als Als/Ag > 3 dan is de BENG 1 eis 100 + 30 * (Als/Ag - 3,0) kWh/m²
BENG 2 - Primair fossiel energieverbruik
Bij de BENG 2 gaat het om een optelsom van het primair energiegebruik voor koeling, verwarming, ventilatoren en warm-tapwater en voor utiliteitsgebouwen ook het verlichting. Hiermee wordt het totale primaire fossiele brandstofgebruik in kWh/m² berekend. De BENG 2 is vaak een maatgevende indicator voor de gehele BENG berekening. In tegenstelling tot de BENG 1 wordt hierbij ook rekening gehouden met de systeemverliezen.
Enkele voorbeelden zijn verliezen van warmte door de leidingen, hulpenergie dat gebruikt wordt maar ook het opwekken van energie wordt meegenomen in de BENG 2. Als u dus PV-panelen heeft wordt dit van het verbruik afgetrokken. De huidige norm van de BENG 2 voor grondgebonden woningen bedraagt ≤ 30 kWh/m². De totale energieverbruik moet dus gelijk of kleiner dan ≤ 30 kWh/m² zijn om te voldoen aan de BENG 2 eis. Voor woongebouwen geld een norm van ≤ 50 kWh/m², aangezien hoogbouw minder oppervlakte heeft voor PV-panelen.
BENG 3 - Aandeel hernieuwbaar energie
De BENG 3 norm geeft het aandeel van hernieuwbare energie aan. Het wordt berekend door de hoeveelheid hernieuwbare energie te delen door de totale primaire energiegebruik van gebouwgebonden functies (hernieuwbare energie + primair fossiele energie). De BENG norm is 50% voor grondgebonden woningen 40% voor woongebouwen. Met een een BENG 3 score van 100% wordt uw woning gebouwgebonden energieneutraal genoemd. Uw woning kan dan alle gebouwgebonden functies voorzien van hernieuwbare energie.
Een NOM woning (Nul Op de Meter) moet ook het energieverbruik van de gebruikers kunnen voorzien met hernieuwbare energie. De hoeveelheid energie is voornamelijk afhankelijk van de type woning en het grootte van uw huishouden. Gemiddeld ligt dit ongeveer op een BENG 3 score van 140%.
Wat is de TOjuli Berekening?
Tenslotte willen we nog even aandacht besteden aan TOjuli. Dit is een indicator voor verlaging van het risico op oververhitting. Het wordt bepaald aan de hand van de koelbehoeftes over het land juli. De uitkomst van de berekening is een getal. Hoe hoger dit getal des groter de kans op te hoge binnentemperaturen in de zomer. De grenswaarde van TOjuli is 1,2.
De haalbaarheid van de TOjuli norm kan in sommige moeilijk zijn. Het is slim om in het ontwerpfase al aandacht te besteden aan dit onderwerp, zodat achteraf geen grote aanpassingen noodzakelijk zijn.
Waar kunnen wij u mee helpen?
Als u van plan bent om een woning of een utiliteitsgebouw te gaan bouwen ontkomt u niet aan een BENG berekening. Wij voeren zelf geen BENG berekeningen uit maar kennen hiervoor wel de juiste partijen. Om een goede haalbaarheid voor de BENG te garanderen, houden wij in het ontwerpfase al rekening met de BENG Indicatoren. Zo weten wij zeker dat het ontwerp naar uw wensen is en voldoet aan de BENG normen. Heeft u nog vragen, of is iets onduidelijk? Neem dan even contact met ons op.