Het plaatsen van een dakkapel is tegenwoordig erg populair, aangezien het ontzettend veel voordelen heeft. Soms heeft u echter een dakkapel vergunning nodig om dit te kunnen realiseren. In dit artikel leggen wij u uit wanneer u een omgevingsvergunning nodig heeft voor een dakkapel en wat u hier eigenlijk voor nodig heeft aan bouwtekeningen.
Wat zijn de voordelen van een dakkapel?
Als u ooit een volledig gesloten bergzolder heeft gezien waar vervolgens een dakkapel is geplaatst dan is zult u er ongetwijfeld al overtuigd van zijn dat het wonderen kan verrichten. Daarom willen we het even hebben over de vele voordelen van het plaatsen van een dakkapellen. Door de juiste dakkapel met de juiste afmetingen te plaatsen op uw zolder kunt van uw bergzolder een perfecte leefruimte maken. Vaak wordt gekozen voor een slaapkamer werkkamer of logeerkamer. U kunt dus behoorlijk veel extra woonruimte creëren door een vrij kleine investering. Zo kunt u de oppervlakte van uw woning vergroten en uw woningwaarde verhogen.
Dankzij de grote ramen in een dakkapel komt er natuurlijk ook ontzettend veel daglicht naar binnen. De grote hoeveelheid daglichttoetreding, maakt het mogelijk om grote ruimtes te maken in het zolder, waarin u zelfs een slaapkamer zou kunnen combineren met een werkkamer. Daarnaast zorgen de raampartijen ook voor mooiere en rustigere uitzichten naar buiten.
Tenslotte kan een dakkapel een mooie toevoeging zijn aan de gevel van uw woning. Als het dakkapel vergunningsvrij geplaatst kan worden, bent u vrij in de keuze van kleuren en materialen. Zo heeft u de mogelijk om te kiezen voor een creatieve combinatie van kleuren en materialen voor een mooie aansluiting op uw woning. Als uw wel een dakkapel vergunning nodig heeft, zijn deze keuzes vaak erg beperkt.
Wanneer heeft een dakkapel vergunning nodig?
Een omgevingsvergunning voor een dakkapel heeft u bijna altijd nodig als u een dakkapel wilt plaatsen aan een dakvlak dat gericht is naar een openbaar toegankelijk gebied. Of u een dakkapel vergunning nodig heeft is dus per situatie verschillend;
- Bij tussenwoningen gaat het dus alleen om de voorgevel.
- Bij hoek- of twee onder één kap woningen kan het gaan om de voorgevel en de zijgevel.
- Bij vrijstaande woningen kan het gaan om de voorgevel en beide zijgevels.
Als u veranderingen brengt aan uw woning die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, moet u over het algemeen altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Om er zeker van te zijn adviseren toch iedereen een vergunningcheck te doen op de website van het omgevingsloket.
Daarnaast zijn er enkele soorten dakkapellen, die ook wel een dakopbouw worden genoemd. Daarvoor heeft u altijd een dakkapel vergunning nodig. Deze soorten zijn een dakkapel met een nokverhoging en een dakkapel met een verlegde nok. In beide gevallen gaat het om een verhoging van de het dak, wat constructieve aanpassingen en een verandering van de bouwhoogte van de woning met zich meebrengt. Bij een normale nokverhoging wordt de bestaande daknok verhoogd, waardoor het dak dus aan beide kanten verhoogd wordt. Met de verlegde nok wordt er een verhoging van het dak gerealiseerd aan één zijde van het dak. Dit is een ideale oplossing voor lage bergzolders.
Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij?
Een vergunningsvrij dakkapel mag alleen geplaatst worden aan een achterdakvlak of een zijdakvlak dat niet naar het openbaar toegankelijk gebied gekeerd is. In sommige gevallen kunnen ook dakkapellen aan de voorzijde vergunningsvrij zijn. Hiervoor moet de bestemmingsplan dit toelaten of moet de woonwijk geen welstandseisen hebben. In grote lijnen gelden voor een vergunningsvrije dakkapel de volgende regels.
- Een vergunningsvrije dakkapel is dat het een plat dak moet hebben.
- Gemeten van de voet van het dakkapel, bedraagt de maximale hoogte 1.75 meter.
- De afstand tussen de dakvoet en de voet van het dakkapel moet tussen de 0,5 en 1 meter zijn.
- De bovenzijde van het dakkapel moet minstens 0,5 meter, verticaal gemeten onder de daknok liggen.
- Aan beide zijkanten van het dakvlak moet minstens 0,5 vrij gehouden worden.
Wij adviseren iedereen om altijd bouwtekeningen en constructieberekeningen te laten maken van aanpassingen aan uw woning voor uw eigen archief en eventueel voor de verzekeringsmaatschappij van uw woning.
Welke bouwtekeningen/berekeningen heeft u nodig voor een dakkapel vergunning?
Om te weten wat er precies nodig is aan bouwtekeningen en berekeningen voor uw dakkapel vergunning, moet u eerst weten wat voor een dakkapel u wilt. In de meeste gevallen zijn de documenten die aangeleverd moeten worden hetzelfde. Een vergunning voor een dakkapel met een nokverhoging of een verlegde nok vereist echter ook een constructieve berekening van de nieuwe situatie.
Over het algemeen moeten de volgende onderdelen aanwezig zijn bij een aanvraag van een dakkapel vergunning:
- Plattegronden (bestaande en nieuwe situatie).
- Aanzichten (bestaande en nieuwe situatie)
- Doorsnedes (bestaande en nieuwe situatie)
- Details
- Situatietekening
- Foto’s van de bestaande situatie
- Materialen en kleuren
- Rc-waardes van gevels en dak
- Berekening daglichttoetreding
- Ventilatieberekening
Waar moet u op letten als u een dakkapel wilt laten plaatsen?
Dakkapellen zijn natuurlijk goede toevoegingen aan vrijwel alle woningen met een traditionele schuine dak. Wij vinden het echter belangrijker dat u weet waar u aan begint en daarop voorbereid bent, zodat het proces volledig naar uw wens gaat. Daarom leggen wij u graag uit waar u allemaal rekening mee moet houden.
Om te beginnen adviseren wij iedereen om vooraf een indeling te maken van de zolder. Dus wat voor ruimtes heeft u nodig, hoe groot moeten deze ruimtes zijn en welke ruimtes hebben daglicht nodig? Zo weet u hoeveel ruimtes u nodig heeft en waar ze ongeveer komen. Hier kunnen wij u uiteraard bij helpen door advies en een 3D ontwerp van de indeling. De indeling van de ramen in uw dakkapel kan dan namelijk gebaseerd worden op de indeling van uw zolder, zodat u de dakkapel eventueel ook kunt gebruiken in meerdere kamers.
Daarnaast is het altijd slim om al na te denken over het uiterlijk van het dakkapel. Vooral als het gaat om een vergunningsvrije dakkapel, bent u daar natuurlijk vrij in. Zo kunt u referentiemateriaal verzamelen van dakkapellen die in uw smaak vallen. Hiermee helpt u de aannemer of de tekenaar van uw dakkapel enorm.
Tenslotte is het erg belangrijk om een juiste aannemer te vinden. Dit geldt eigenlijk voor alle werkzaamheden die u wilt gaan uitbesteden. U moet er rekening mee houden dat dakkapellen vaak niet worden afgewerkt van binnen. Maak daarom duidelijke afspraken over wat er wel en niet gedaan moet worden en neem ze mee in het contract. Vraag ook altijd naar de bouwtekeningen en/of berekeningen. Het maakt niet uit of u een dakkapel vergunning nodig heeft of dat het valt onder ‘vergunningsvrij bouwen‘. Bewaar dit voor uw eigen archief en voor de verzekeraar.
Waar kunnen wij u mee helpen?
Wij kunnen u helpen met het gehele traject voor een dakkapel vergunning. Wij beginnen met het bekijken van het bestemmingsplan en de welstandseisen in uw woonwijk. Zo kunnen wij alle opties voor u klaarleggen. Ondertussen hebben wij de bestaande bouwtekeningen uw woning al aangevraagd. Zijn deze er niet? Dan is dat geen probleem. Wij komen dan langs om alles af te meten. Tenslotte maken wij de tekeningen en dienen we de vergunningsaanvraag in voor uw dakkapel. Heeft u nog vragen of is er iets onduidelijk? Neem dan gerust contact met ons op!