Dakterras vergunning aanvragen? Wat moet u weten?

Wie kan er nou niet genieten van een mooi en ontspannen middag in de tuin? Voor de meeste mensen die wonen in woonwijken kan dat gewoon. Maar als u in de centrum of in andere drukke delen van een stad woont dan kan het zomaar voorkomen dat u een erg klein tuintje heeft of helemaal geen tuin heeft. Het kan voor u dan interessant zijn om te kijken naar de mogelijkheden voor een dakterras. Voor een dakterras heeft u altijd een vergunning nodig. Wij leggen u daarom graag uit wat u nodig heeft voor een dakterras vergunning.

Wat zijn de voordelen van een dakterras?

Uit ervaring is het ons erg opgevallen dat met name de mensen die geen of een erg kleine buitengebied hebben, een dakterras erg waarderen. Dat valt ons op in de enthousiasme en interesse van deze mensen. Een dakterras brengt namelijk net de extra buitenruimte die nodig in de drukkere delen van ons land. Behalve de frisse buitenlucht, kunt u vaak ook genieten van mooie uitzichten van uw stad.

Een dakterras kan daarnaast ook gezien worden als een investering. De aanwezigheid van een dakterras zal namelijk ongetwijfeld uw woningwaarde verhogen. In een stabiele woningmarkt is uw geld dus nooit verloren!

Wanneer heeft u een dakterras vergunning nodig?

Een dakterras vergunning is altijd verplicht. Dit heeft te maken met de constructieve wijzigingen die onderdeel zijn van het plaatsen van een dakterras. In eerste instantie is dat het toegevoegde gewicht aan uw dak. Het is belangrijk om deze keuzes vooraf te maken, zodat de constructeur weet wat het dak moet gaan dragen.

Zo kunt u bijvoorbeeld voor kiezen voor een houten vlonder maar ook voor kunstgras op uw dak. Daarnaast kunt kiezen voor een lichte, kunststoffen loungeset of voor een zware set van steen of hardhout. Tenslotte moet u ook beslissen hoeveel mensen er gebruik gaan maken van het dak. Als u bijvoorbeeld feesten wilt geven op het dak dan moet daar rekening mee gehouden worden in de berekening, zodat constructieve problemen voorkomen worden.

Daarnaast is in de meeste gevallen ook een opening in uw dak nodig en moet er een extra trap worden aangelegd voor de bereikbaarheid van het dakterras. Ook het maken van deze opening vereist een constructieberekening. Met al deze aanpassingen aan de constructie is het dus vanzelfsprekend dat een dakterras vergunning altijd verplicht is.

Wat heeft u nodig voor een dakterras vergunning?

Een benodigde documenten voor een dakterras vergunning bestaan voornamelijk uit bouwtekeningen en constructieberekeningen. Hieronder hebben wij een lijst voor u gemaakt met alle benodigde documenten die de gemeente wilt hebben voor deze aanvraag.

  • Aanzichten (bestaande en nieuwe situatie)
  • Plattegronden (bestaande en nieuwe situatie)
  • Bovenaanzicht (bestaande en nieuwe situatie)
  • Doorsnedes (bestaande en nieuwe situatie)
  • Details
  • Situatietekening
  • Constructieberekening
  • Foto’s bestaande situatie
  • Materialen en kleuren

Wilt u de omgevingsvergunning aanvragen? Dan zijn dit de onderdelen die u moet meeleveren. Wij helpen u graag bij maken en indienen van de complete vergunningsaanvraag.

HEEFT U TOESTEMMMING NODIG VAN DE VVE?

Als u in een flat woont of als uw woning onderdeel is van een VVE (vereniging van eigenaren), dan moeten ook zij toestemming geven voor het dakterras. Ook al krijgt een omgevingsvergunning, zonder de toestemming van de VVE kunt u geen dakterras bouwen. Om een goedkeuring te krijgen moet meer dan de helft van de leden akkoord geven aan uw plannen. De beslissingen van de VVE moeten altijd goed gegrond zijn. Is dat volgens u niet het geval? Dan kunt u altijd naar de rechter stappen voor een eerlijk proces. De rechter kan de beslissing van de VVE namelijk nietig verklaren en u de toestemming geven voor het bouwen van het dakterras.

Wat houdt burenrecht in?

Bent u van plan om een dakterras vergunning aan te vragen? Dan raden wij u aan om dit te overleggen met uw buren. Hier kunt u namelijk veel baat bij hebben. Vanwege de privacy rechten van uw buren is het namelijk zo dat uw dakterras minstens op twee meter van de erfgrens vandaan moet staan. U kunt dus geen gebruik maken van de laatste twee meters van uw dak.

Er is wel een mogelijkheid om dit te omzeilen. Dat kan alleen doormiddel van een toestemming van uw buren en onder de voorwaarde dat er een ondoorzichtige afscheiding komt aan deze kant van het dakterras. Het is dus altijd slim om uw buren vanaf het begin in te lichten over je plannen en ze te vragen of zij u daar een akkoord voor willen geven.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Wij kunnen u helpen met het gehele traject van een dakterras vergunning. Van het geven van advies over wat u het beste kunt doen, tot het maken van de bouwtekeningen, constructieberekeningen en het indienen. Is er iets onduidelijk of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.