Woning bouwen na 2024 | WKB | Wet Kwaliteitsborging | Veranderingen voor opdrachtgever

Vanaf 1 januari 2024 wordt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet, die samen met de Omgevingswet wordt ingevoerd, heeft een grote invloed op de bouwsector, met name voor mensen die een nieuwbouwwoning willen laten bouwen. Het is belangrijk om te realiseren dat de Wkb een belangrijke wetswijziging is die niet over het hoofd gezien mag worden.

Achtergrond van de Wet kwaliteitsborging (WKB)voor het bouwen.

Het belangrijkste doel van de Wkb is om de kwaliteit van bouwwerken te verbeteren. De overheid erkent dat het toezicht door gemeenten tekort schiet in een steeds complexere bouwwereld. Daarom introduceert de Wkb niet alleen een nieuw stelsel voor bouwtoezicht, maar legt het ook meer verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid bij de aannemer.

De belangrijkste veranderingen die van invloed zijn op de opdrachtgever.

Hier is een lijst met de belangrijkste veranderingen om een duidelijk overzicht te krijgen van wat er is veranderd.

Introductie kwaliteitsborgers

Volgens de Wkb moeten bouwpartijen samenwerken met onafhankelijke kwaliteitsborgers. Deze controleurs, gecertificeerd door de TloKB, controleren zowel vooraf als tijdens de bouw of het ontwerp en de uitvoering voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit 2012.

Eenvoudigere aanvraagprocedure voor vergunningen

Het wordt makkelijker om een vergunning aan te vragen, omdat technische gegevens en berekeningen niet meer nodig zijn. Dit geldt vooral voor kleine verbouwingen zoals een dakkapel, uitbouw of opbouw. Een kwaliteitsborger kan het ontwerp en de bouw controleren, waardoor het proces efficiënter wordt.

De aansprakelijkheid van de aannemer wordt verzwaard

Ondanks eventuele fouten van de kwaliteitsborger, blijft de aannemer verantwoordelijk voor gebreken. De aannemer moet ook bewijs leveren voor verborgen gebreken na oplevering.

Waarschuwingsplicht Aannemer

De waarschuwingsplicht van de aannemer wordt strenger. Het is verplicht om schriftelijke en duidelijke waarschuwingen te geven voor fouten in de opdracht, vooral bij consumentopdrachtgevers.

Opleverdossier Verplicht

Het is wettelijk verplicht om een opleverdossier samen te stellen en te overleggen. Dit dossier bevat onder andere tekeningen, gebruikte materialen, onderhoudsvoorschriften en garanties.

Advies voor consument opdrachtgevers

Voor de bouw van een woning in opdracht van een consument-opdrachtgever moet de aannemer tijdig adviseren over de 5% regeling in depot bij de notaris en de vraag of er een verzekering voor het werk is afgesloten.

Bouwkosten nemen toe

Een belangrijk punt waar opdrachtgevers rekening mee moeten houden bij het bouwen van nieuwbouwwoningen na 2024, is dat de verplichte inzet van onafhankelijke kwaliteitsborgers leidt tot extra financiële lasten. Voorheen werden de kosten voor deze borgers gedekt door de leges, maar nu moeten opdrachtgevers deze kosten zelf dragen.

De hoogte van deze financiële implicatie hangt af van de omvang van het project. Opdrachtgevers moeten zich bewust zijn van deze verandering en zorgvuldig plannen om de stijgende kosten effectief te beheren. Het is noodzakelijk om de budgetten grondig te heroverwegen om succesvolle nieuwbouwprojecten te realiseren in overeenstemming met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen na 2024.

Wij kunnen u helpen bij het opstellen van een zorgvuldige kostenraming voor uw project aan de hand van kengetallen. Zodat u vooraf weet waar u aan toe bent.

Het toepassingsgebied van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).

De Wkb is momenteel alleen van toepassing op bouwwerken in gevolgklasse 1, zoals grondgebonden woningen, woonboten, vakantiehuisjes, bedrijfshallen en fabrieken met maximaal 2 verdiepingen. Appartementencomplexen, kantoren, winkels, monumenten en bouwwerken met een milieu- of gebruiksvergunning vallen nog buiten de reikwijdte van deze wet.

Conclusie

De Wkb brengt veranderingen in het bouwtoezicht met zich mee en dit biedt kansen en uitdagingen voor opdrachtgevers. Het is belangrijk om de wet goed te begrijpen om het bouwproces na 2024 effectief te kunnen beheren. Door samen te werken met deskundige professionals en op de hoogte te zijn van de veranderende verantwoordelijkheden, kunnen opdrachtgevers een stevige basis leggen voor het realiseren van hun nieuwbouwplannen.

Gezien de verplichting om vanaf 2024 voor de meeste bouwwerkzaamheden een onafhankelijke kwaliteitsborger in te schakelen, staan wij klaar om u te begeleiden bij het vinden van de geschikte, onafhankelijke partij voor uw bouwproject. Daarnaast bieden wij uitgebreide diensten aan, waaronder het selecteren van een geschikte aannemer, het opstellen van een bestek, en adviseren bij de totstandkoming van een aannemingsovereenkomst. Kortom, wij kunnen het volledige bouwproces van A tot Z voor u ontzorgen.