NOM woning | Alles over de nul op de meter woning

Een NOM woning is een woning die evenveel energie opwekt als dat er verbruikt wordt. Deze woning is dan ook volledig energieneutraal. Het concept is gebaseerd op duurzaamheid en het verminderen van de CO2-uitstoot. In dit artikel leggen we alles uit over de NOM woning en waarom deze woning een belangrijke rol speelt in de toekomst van duurzaam wonen.

Wat is een NOM woning?

Een NOM woning staat voor Nul Op de Meter woning. Dit betekent dat over het gehele jaar genomen de woning evenveel of meer energie opwekt dan dat er verbruikt wordt. Dit wordt bereikt door middel van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Hoewel het kan voorkomen dat er in bepaalde maanden meer energie verbruikt wordt dan opgewekt, streven nul op de meter woningen er over het hele jaar genomen naar om netto nul energie te verbruiken. Zo kan er zelfs een overschot aan energie worden opgewekt dat teruggeleverd wordt aan het energienet.

Hoe werkt een NOM woning?

De energie die nodig is voor de woning wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en warmtepompen. De zonnepanelen wekken stroom op voor het verbruik van de bewoners en de warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water in het huis. Als er meer energie wordt opgewekt dan er verbruikt wordt, wordt deze energie teruggeleverd aan het energienet. Het is ook mogelijk om een accu aan te schaffen om deze teveel opgewekte energie op te slaan.

Om energie te besparen is de woning zeer goed geïsoleerd. Zo wordt warmte binnen gehouden en kou buiten gehouden. Ook wordt er gebruik gemaakt van efficiënte ventilatiesystemen die warmte terugwinnen. Dit zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. De benodigde capaciteit van de zonnepanelen en de warmtepomp kunnen berekend worden tijdens de BENG berekening voor de vergunningsaanvraag.

Wat zijn de voordelen van een NOM woning?

Het grootste voordeel van een NOM woning is dat deze energieneutraal is. Dit betekent dat er over een heel jaar genomen geen energierekening is en dat er geen CO2-uitstoot is. Dit draagt bij aan een duurzamere toekomst en is goed voor het milieu.

Een ander voordeel is het hoge wooncomfort. Door de goede isolatie en ventilatiesystemen is het binnenklimaat aangenaam en gezond. Daarnaast is het ook financieel voordelig. Doordat er meestal geen energierekeningen zijn, bespaart men op de maandelijkse kosten.

Waarom zijn NOM woningen belangrijk?

NOM woningen zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan een duurzamere toekomst. De CO2-uitstoot wordt verminderd en er wordt minder afhankelijkheid gecreëerd van fossiele brandstoffen. Ook is het goed voor de portemonnee. Doordat er geen energierekening is, besparen huishoudens op de maandelijkse kosten. Daarnaast zijn ze ook van belang voor de bouwsector. De overheid heeft als doel gesteld om in 2050 alle woningen CO2-neutraal te maken. Om dit te behalen zal er dus nog veel, en duurzaam gebouwd moeten worden.

Hoeveel kost een NOM woning?

Een nul op de meter woning is in aanschaf duurder dan een reguliere woning. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen en technologieën, zoals zonnepanelen en warmtepompen. De prijs van hangt af van de grootte en het ontwerp van de woning. Ondanks de hogere aanschafprijs, zijn ze op de lange termijn voordeliger. Doordat er geen energierekening is, bespaart men op de maandelijkse kosten. Ook is er vaak subsidie beschikbaar voor de aanschaf van de zonnepanelen en de warmtepompen.

Verschil tussen NOM woning en passief bouwen

Hoewel NOM woningen en een passiefhuis woningen beide duurzame en energiezuinige oplossingen zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Passief gebouwde woningen zijn ontworpen om zo weinig mogelijk energie te verbruiken en vereisen daarom zeer weinig verwarming of koeling. Ze verbruiken dus slechts een minimale hoeveelheid energie. Nul op de meter woningen daarentegen zijn ontworpen om energie op te wekken en energie te besparen.

Een ander verschil tussen NOM woningen en een passiefhuis is dat Nul op de meter woningen vaak iets duurder zijn om te bouwen vanwege de kosten van de zonnepanelen en warmtepompen. Deze extra kosten kunnen vaak worden terugverdiend door de besparingen op energierekeningen op de lange termijn.

Conclusie

Nul op de meter woningen zijn een belangrijke stap in de richting van duurzaam bouwen en wonen. Ze dragen bij aan een duurzamere toekomst, verminderen de CO2-uitstoot en zijn goed voor de portemonnee omdat er geen energierekening is. Hoewel ze in aanschaf duurder zijn dan reguliere woningen, zijn ze op de lange termijn voordeliger. Bovendien zijn er vaak subsidies beschikbaar voor de aanschaf van duurzame technologieën zoals zonnepanelen en warmtepompen. Al met al zijn ze een duurzame en energiezuinige oplossing voor de toekomst van de bouwsector en het milieu.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Wij hebben ruime ervaring met het ontwerpen van zowel standaard woningen als passieve en NOM woningen en kunnen u helpen bij het hele proces, vanaf het eerste adviesgesprek tot aan de vergunningsaanvraag en de bouwbegeleiding. Wij werken met u samen om uw wensen en behoeften te begrijpen en te vertalen naar een ontwerp dat past bij uw levensstijl en budget.