Omgevingsvergunning aanvragen

Een omgevingsvergunning is een vergunning voor de bouw, dat in 2010 de bouwvergunning, milieuvergunning, sloopvergunning en kapvergunning verving. Het idee achter het combineren van deze vergunningen was om te voorkomen dat men meerdere vergunningen aan moest vragen voor één project. Dit vergemakkelijkt het proces dus voor beide partijen. Een omgevingsvergunning aanvragen kunt u online doen bij het omgevingsloket. Afhankelijk van de werkzaamheden die u wilt uitvoeren moet u bepaalde bouwtekeningen en/of constructieberekeningen aanleveren om uw aanvraag compleet te maken. In dit artikel vertellen we u graag alles over de omgevingsvergunning.

Wanneer heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Als u van plan bent om te verbouwen voor bijvoorbeeld een waardeverhoging van uw woning of vanwege uitbreiding van uw gezin, heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. Dat is afhankelijk van de werkzaamheden die u wilt gaan verrichten. Er zijn namelijk veel regels over wat wel en wat niet vergunningplichtig is als het aankomt op de bouw. Het is dus niet zo makkelijk om daar een duidelijk onderscheid in te maken. Het is wel goed om te weten dat het (ver)bouwen aan de achterzijde van uw huis, in tegenstelling tot de voorzijde, in de meeste gevallen valt onder vergunningsvrij bouwen. Zo zijn bijvoorbeeld uitbouwen en dakkapellen vergunningsvrij, terwijl nieuwbouwprojectenopbouw en andere projecten die de straatbeeld veranderen vergunningsplichtig zijn.

U kunt voor elk project een vergunningcheck uitvoeren op de website van het omgevingsloket. Hiermee kunt u kijken of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor al uw werkzaamheden. Het is namelijk ook mogelijk dat u enkel een meldingsplicht heeft. Dat zal uw project zeker ten goede doen aangezien dat u geld en tijd zal besparen.

Procedure van de vergunningsaanvraag

Als u van plan bent om te verbouwen en zeker weet dat u een omgevingsvergunning nodig heeft, is het aan te raden om iemand in te schakelen die ervaring heeft met het indienen van omgevingsvergunningen. Zo vergroot u de kans op slagen en kunt u tijd besparen, aangezien het over het algemeen sneller gaat als alle werkzaamheden meteen goed worden verricht.

Het is belangrijk om te weten dat als de vergunning eenmaal is ingediend, het niet meer mogelijk is om deze te wijzigen. Het is daarom belangrijk om het goed en compleet in te leveren. Indien de aanvraag niet compleet is zal het hierdoor vertraging oplopen. De beslissing op uw aanvraag wordt normaal gesproken binnen acht weken genomen. De gemeente kan deze periode echter verlengen met een extra zes weken.

Grote en complexe projecten moeten rekening houden met een wachttijd van 6 maanden waar nog eens extra 6 weken bij kunnen komen. Als uw vergunning gegund is wordt er gevraagd om de gemeente op de hoogte te stellen wanneer u gaat beginnen met de werkzaamheden. Dit is belangrijk om te doen, zodat de gemeente hier rekening mee kan houden. Helaas kan het ook zo zijn dat uw vergunning niet wordt gegund. U kunt dan in beroep of in bezwaar gaan tegen deze beslissing.

Veranderingen in de procedure vanaf 2024 (Omgevingswet)

Met de invoering van de Omgevingswet in 2022 ondergaat het proces van omgevingsvergunningen aanzienlijke veranderingen. De wet integreert diverse vergunningen en regels in één geheel, waardoor het aanvraagproces overzichtelijker wordt. Het accent verschuift van toetsing vooraf naar beoordeling tijdens en na de realisatie van het project. Dit biedt meer ruimte voor maatwerk en stimuleert samenwerking tussen belanghebbenden. Bovendien introduceert de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (wkb) een nieuwe aanpak waarbij aannemers verantwoordelijk worden voor de kwaliteit van het bouwwerk. Deze veranderingen benadrukken de noodzaak van een geïntegreerde aanpak, waarbij kennis van zowel de Omgevingswet als de wkb cruciaal is voor een succesvolle vergunningsaanvraag en bouwprojectbegeleiding.

Omgevingsvergunning aanvragen? Wat heeft u nodig?

De exacte documenten die u nodig heeft voor uw omgevingsvergunning zijn erg afhankelijk van wat u precies wilt doen. Dat zult u ook terug zien in de prijzen. De prijs voor bouwtekeningen voor een dakkapel vergunning liggen aanzienlijk lager dan voor een vergunning van een opbouw. Dat komt in eerste instantie omdat het maken van bouwtekeningen voor een opbouw meer tijd in beslag neemt. Daarnaast is er bij een opbouw ook een constructieberekening nodig.

In de meeste gevallen dient u dus bouwtekeningen, constructieberekeningen, kostenraming en motivatie mee te leveren in uw vergunningsaanvraag. Tot de bouwtekeningen behoren aanzichten en doorsnedes van zowel de oude als de nieuwe situatie en detailtekeningen van de te (ver)bouwen delen. In de constructieberekening wordt er een berekening gemaakt van de nieuwe constructie om er zeker van te zijn dat het geheel constructief goed in elkaar zit. Aan de hand van de kostenraming worden de leges bepaald. Deze bedragen 2-4% van de totale bouwkosten en moeten bij elk project waarbij een omgevingsvergunning nodig is betaald worden. Tenslotte wordt er ook gevraagd om een motivatie voor het project. Hierin legt u uit waarom u de aanpassingen aan uw woning wilt (laten) uitvoeren.

Flitsvergunning, de versnelde omgevingsvergunning

Een flitsvergunning is een snelle vorm van vergunningverlening voor kleinere verbouwingen, zoals dakkapellen en gevelreclame. Het wordt aangeboden in een select aantal gemeentes, zoals Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, en Roosendaal. De aanvraag kan digitaal of via een afspraak bij de gemeente worden ingediend, en de leges kosten zijn meestal vergelijkbaar met een reguliere vergunningsaanvraag. Het is echter geen garantie dat de verbouwingsplannen daadwerkelijk mogen worden uitgevoerd, aangezien nog steeds wordt gekeken naar alle geldende regels en wetgeving.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Nu u weet wat een omgevingsvergunning precies betekend en hoe het proces verloopt willen wij u vertellen wat wij voor u kunnen betekenen. Wij kunnen het gehele proces van deze aanvraag voor u uitvoeren. Dat betekent dus zowel de bouwtekeningen als de constructieberekening, de kostenraming en de motivatie. Door middel van een machtiging van u kunnen wij de aanvraag voor u indienen en de communicatie met de gemeente geheel van u overnemen. Daarnaast kunnen wij u ook in contact brengen met de juiste aannemers en ook het gehele bouwproces begeleiden.