Uitbouw en aanbouw

Tegenwoordig is er in veel gevallen geen omgevingsvergunning meer nodig voor het realiseren van een uitbouw of een aanbouw. Een grotere woonkamer, een kantoorruimte of een garage behoren tot de meest voorkomende redenen voor een uitbouw. Veel aannemers hebben vaak een reeks standaard uitvoeringen waar u uit kunt kiezen. Toch blijven zowel uw woning en zijn omgeving als uw wensen altijd specifiek en uniek. Dit maakt het juist moeilijk om te kiezen uit standaard uitvoeringen.  

In sommige gevallen moet u echter wel een omgevingsvergunning aanvragen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een aanbouw aan de straatzijde of bij het overschrijden van de maximum bouwhoogte van 5 meter.Wij kunnen uw specifieke eisen vertalen naar een ontwerp dat voldoet aan de welstandseisen van uw woonwijk en vervolgens het gehele verbouwing begeleiden zodat alles naar wens gebeurd. Hiermee vergroot u de kans op een akkoord van de gemeente.

Vergunningsvrij bouwen houdt in dat je geen vergunning hoeft aan te vragen. Dat betekent echter wel dat nog altijd volgens de regels gebouwd moet worden. Hier wordt tegenwoordig steeds minder aandacht aan besteedt. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een constructie berekening te maken om te kijken of het constructief haalbaar is en wat de meest efficiënte en veilige ontwerp is. Het is belangrijk om alles in orde te hebben, aangezien de wettelijke verantwoordelijk bij de eigenaar van het huis ligt en dus niet bij de aannemer. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het gehele process tijdens een aanbouw of uitbouw

Regels voor vergunningsvrij bouwen van aanbouw

  • Vergunningsvrij bouwen mag uitsluitend in de achtererf. De achtererf begint vanaf 1 meter achter de voorgevel van uw woning. 
  • De  vergunningsvrije uitbouw/aanbouw mag niet meer dan 30 cm hoger zijn dan de eerste bouwlaag en de maximale hoogte is 5 meter.
  • De vergunningsvrije uitbouw/aanbouw mag niet dieper zijn dan 4 meter.
  • Er mag maar een bepaalde percentage van het perceel bebouwd worden. Dit percentage is afhankelijk van de grootte van het onbebouwde achtererf. Dat is dus het deel van uw achtererf dat niet is bebouwd.
    • Bij een grootte van <100 m2 mag u maximaal 50% hiervan bebouwen.
    • Bij een grootte tussen de 100m2 – 300 m2 mag u maximaal 50 m2 + 20% van het totale grootte – 100 m2. De rekensom wordt dus 50 + 0.2x(totale grootte – 100).
    • Bij een grootte >300 m2 mag u maximale 90 m2 + 10% van het totale grootte – 300 m2. De rekensom wordt dus 90 + 01x(totale grootte – 300). De maximum grootte van de vergunningsvrije aanbouw is 150 m2

In het artikel over vergunningsvrij aanbouw bespreken wij uitgebreid alle regels die van toepassing zijn. Weet u toch niet zeker of u een vergunning nodig heeft? Doe dan de vergunningscheck op www.omgevingswet.overheid.nl of neem contact op met ons

WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?

Wilt u een vergunningsvrij aanbouw plaatsen of een aanbouw dat wel vergunningsplichtig is? In beide gevallen kunnen wij u zowel voorzien van advies als de benodigde bouwtekeningen en constructieberekeningen. Wij kunnen u ook helpen bij het zoeken naar de juiste aannemer voor uw verbouwing. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.