Vergunningsvrij aanbouw | Wanneer is een aanbouw vergunningsvrij?

Wilt u de oppervlakte van uw woning vergroten d.m.v. een aanbouw? Dan is het slim om te weten wanneer u vergunningsplichtig bent en wanneer niet. In dit artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over een vergunningsvrij aanbouw.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN VERGUNNINGSVRIJ AANBOUW OF UITBOUW?

Voor elk specifiek situatie kan een aanbouw of uitbouw verschillende voordelen hebben. In grote lijnen is de grootste voordeel natuurlijk de toegenomen ruimte. Extra ruimte op de begane grond van uw woning kan een groot verschil maken. Dankzij een aanbouw kunt u bijvoorbeeld de daglichttoetreding van uw woning volledig aanpassen d.m.v. lichtstraten in het plat dak of een grotere pui. Dit beïnvloedt de ervaring van de ruimte, waardoor de ruimte velen malen groter lijkt. Daarnaast maakt meer licht de ruimte natuurlijk prettiger om in te verblijven.

Heeft u een groot perceel en ruime zijtuinen? Dan kunt u natuurlijk ook kiezen voor een aanbouw naast uw woning, om een extra kamer te realiseren op de begane grond. Dit maakt het mogelijk om ondanks een toename van gezinsleden, toch te blijven wonen in uw woning.

Een aanbouw kan natuurlijk ook de waarde van uw woning flink laten stijgen. De voorwaarde hierbij is echter dat het goed en kwalitatief is uitgevoerd. Voor een indicatie van de waardestijging kunt u kijken naar de gemiddelde vierkante meter prijzen van uw wijk. Dit kunt u doen op funda. In de meeste gevallen krijgt stijgt uw woning meer dan de kosten voor een aanbouw. Toch is een aanbouw vaak behoorlijk prijzig. Daarom is het in de meeste gevallen mogelijk om hier een tweede hypotheek voor aan te vragen of een deel van de overwaarde van uw woning op te nemen.

Het mooiste van dit hele verhaal is natuurlijk dat je een project als dit volledig zelf kunt inplannen en geen vergunningsaanvraag hoeft in te dienen bij de gemeente. Bouwtekeningen en constructieberekeningen van een vergunningsvrij aanbouw zijn echter altijd noodzakelijk, zodat u het kan meeverzekeren.

WANNEER IS EEN AANBOUW VERGUNNINGSVRIJ?

Bij vergunningsvrij bouwen hoeven uw plannen dus niet getoetst te worden door de gemeente. Dat neemt echter niet weg dat het goed en kwalitatief moet worden uitgevoerd en altijd aan de regels van het bouwbesluit moet voldoen. Het is dus ten allen tijde slim om een bouwkundige in te schakelen die u zal helpen met uw plannen.

Daarnaast zijn er enkele voorwaarden waar de aanbouw en zijn locatie aan moeten voldoen. Wij zullen alles zo kort en duidelijk mogelijk uitleggen. Een uitgebreide versie hiervan vindt u op deze website van de overheid.

Waar u altijd mee moet beginnen is het bepalen van het achtererfgebied. Dit is namelijk het gebied waar u een vergunningsvrij aanbouw kunt plaatsen. Vervolgens kunt u daarmee het bebouwingsgebied bepalen. Met behulp van het bebouwingsgebied weet u hoeveel vierkante meters u nog kunt bouwen op uw perceel. Het achtererfgebied kunt u als volgt bepalen:

  • Woont u in een tussenwoning, dan is het achtererfgebied uw achtertuin.
  • Woont u in een hoekhuis en grenst uw tuin niet aan openbaar toegankelijk gebied, dan is de gehele tuin (gerekend vanaf 1 meter achter de voor­ gevel van uw hoofdgebouw) achtererfgebied.
  • Woont u in een hoekhuis en grenst uw tuin wel aan openbaar toegankelijk gebied, dan loopt het achtererfgebied vanuit de zijgevel van het huis evenwijdig daaraan.
  • Woont u in een vrijstaand huis en grenst uw tuin niet aan openbaar toegankelijk gebied, dan is de gehele tuin (gerekend vanaf 1 meter achter de voor­ gevel van uw hoofdgebouw) achtererfgebied.
  • Woont u in een vrijstaande huis en grenst uw tuin wel aan openbaar toegankelijk gebied, dan loopt het achtererfgebied vanuit de zijgevel van het huis evenwijdig daaraan.

Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende situaties afgebeeld. 

Als u weet hoeveel vierkante meters achtererfgebied u heeft, kunt u aan de hand van de onderstaande tabel bepalen hoeveel vierkante meter bebouwingsgebied u heeft. Het is belangrijk om het geheel te bepalen vanaf de zogenoemde 'nulsituatie'. Hierbij wordt alles bepaald vanaf het moment dat het hoofdgebouw volgens de verleende vergunning is gebouwd. Alles wat daarna bij is gebouwd moet dus wel worden afgetrokken van het totale bebouwingsgebied.

Oppervlakte bebouwingsgebied

Kleiner of gelijk aan 100 m2

Groter dan 100 m2 en kleiner of gelijk aan 300 m2

Groter dan 300 m2

Oppervlakte toegestane bebouwing

50% van bebouwingsgebied

50 m2


90 m2


Plus


-

20% van het deel dat groter is dan 100 m2

10% van het deel dat groter is dan 300 m2, tot een maximum van 150 m2. 


Er zijn enkele vaste regels waar elk vergunningsvrij aanbouw aan moet voldoen. Deze regels zijn:

  • Een vergunningsvrij aanbouw realiseren in uw zijtuin kan alleen als de niet aan openbaar toegankelijk gebied ligt.
  • Een vergunningsvrij aanbouw moet altijd minstens 1 meter achter de voorgevel van uw hoofdgebouw beginnen.
  • Als u een vergunningsvrij aanbouw, volledig in uw achtertuin wilt plaatsen, dan kunt u maximaal 4 meter diep bouwen.
  • De maximale hoogte van een vergunningsvrij aanbouw is 30 centimeter boven de bovenzijde van uw eerste verdiepingsvloer, met een maximum van 5 meter.

WANNEER HEEFT U WEL EEN VERGUNNING NODIG VOOR UW AANBOUW?

Ligt uw woning niet in het achtererfgebied, of heeft u niet voldoende bebouwingsgebied voor het realiseren van de uitbouw? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Dat geldt ook als uw aanbouw niet aan alle regels voor de maatvoeringen voldoet. Het is daarom altijd slim om deze voorwaarden meteen mee te nemen in uw plannen. Zelfs als het gaat om een kleine aanbouw als een erker dat aan de voorgevel ligt of aan de zijgevel (minder dan 1 meter achter de voorgevel) is dit dus altijd vergunningsplichtig.

Waar de meeste mensen vaak geen rekening mee houden bij een aanbouw is dat een doorbraak in een draagmuur altijd vergunningsplichtig is. Als u dus een doorbraak wilt maken in uw achtergevel of zijgevel voor een doorgang naar uw aanbouw, moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen. De reden hiervoor is de constructieve ingreep dat moet worden uitgevoerd. Bij een doorbraak van een dragende muur wordt er vaak een stalen constructie toegepast, om de opening te kunnen realiseren.

WAAR MOET U OP LETTEN ALS U EEN AANBOUW WILT UITBESTEDEN?

Of het nou gaat om een vergunningsvrij aanbouw of niet, een aanbouw moet altijd kwalitatief gebouwd worden, volgens de bijbehorende bouwtekeningen. Het moet voldoen aan het bouwbesluit en natuurlijk ook aan uw wensen. Het is daarom belangrijk om de juiste aannemer hiervoor te vinden en alle afspraken goed en duidelijk op het contract te zetten.

Een aanbouw is tegenwoordig behoorlijk duur met de stijgende prijzen voor materiaal en arbeid. De prijzen moeten echter wel binnen bepaalde grenzen blijven. Het is daarom belangrijk om de offertes goed door te nemen en meerdere offertes aan te vragen om deze met elkaar te vergelijken. Let daarbij vooral of de prijzen inclusief en exclusief BTW zijn en of de prijzen van de materialen en arbeid overeen komen met de huidige standaard.

WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?

Wilt u een vergunningsvrij aanbouw plaatsen of een aanbouw dat wel vergunningsplichtig is? In beide gevallen kunnen wij u zowel voorzien van advies als de benodigde bouwtekeningen en constructieberekeningen. Wij kunnen u ook helpen bij het zoeken naar de juiste aannemer voor uw verbouwing. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.