Een vooroverleg, ook wel bekend als een conceptaanvraag, is een lichte toetsing van de gemeente op uw bouwwerkzaamheden. Het is niet verplicht en u kunt het aan vragen bij de gemeente of online via de website van het omgevingsloket. In sommige gevallen is het echter wel verstandig om vooraf aan een vergunningsaanvraag eerst een vooroverleg in te plannen. In dit artikel leggen wij u uit wat een vooroverleg is, wanneer het interessant is en waarom wij een vooroverleg noodzakelijk achten.
Wat is een vooroverleg/conceptaanvraag?
Een vooroverleg is eigenlijk gewoon een eerste toetsing van uw (ver)bouwplannen. Hierin kijkt de gemeente globaal naar wat u in gedachte heeft om te gaan bouwen. Tijdens een vooroverleg wordt getoetst op het bestemmingsplan en de welstandseisen. Vervolgens krijgt u een positieve of een negatieve advies van de gemeente.
Bij een negatieve advies wordt de reden hiervoor duidelijk aangegeven. U kunt daar dan tijdens het maken van de omgevingsvergunning rekening mee houden. Een grote voordeel van een vooroverleg is dat in sommige gevallen de gemeente al wel wil afwijken van het bestemmingsplan. Het is ook goed om te weten dat een positieve advies van de gemeente niet een garantie biedt op een vergunning.
Waarom heeft u een vooroverleg nodig?
U wilt een omgevingsvergunning aanvragen maar twijfelt eraan of u wel toestemming krijgt, omdat het in strijd is met de bestemmingsplan? Dan is het altijd slim om eerst een conceptaanvraag in te dienen. Mocht uw omgevingsvergunning namelijk afgewezen worden, dan bent u veel meer tijd en geld kwijt.
Weet u niet zeker of uw plannen binnen de bestemmingsplan of de welstandseisen vallen van uw woonwijk? Wij kunnen dit voor u controleren en u advies geven over welke acties u het beste kunt ondernemen om de vergunning te krijgen. Een goedkeuring op de vergunning is echter nooit te garanderen.
Voor een omgevingsvergunning heeft u bouwtekeningen en soms ook constructieberekeningen nodig. Afhankelijk van de grootte van uw project kunnen de kosten voor een omgevingsvergunning daarom behoorlijk hoog oplopen. In sommige gevallen zoals het bouwen van een woning, heeft u zelfs meer berekeningen nodig waar u experts voor in zal moeten schakelen. Daarnaast bent u bij een vergunningsaanvraag ook leges verschuldigd. Al met al, kunt u dus veel kosten besparen door vooraf een vooroverleg in te plannen.
Wat heeft u nodig voor een conceptaanvraag?
Wij adviseren altijd om een complete schetsontwerp te hebben. Hoe meer stukken er worden aangeleverd des te beter de aanvraag kan worden behandeld. De volgende stukken raden altijd aan om mee te leveren.
- Plattegronden (bestaande situatie en nieuwe situatie) schaal 1:100
- Gevelaanzichten (bestaande situatie en nieuwe situatie) schaal 1:100
- Doorsnedes schaal (bestaande situatie en nieuwe situatie) 1:100
- Maatvoeringen, kleuren en materialisatie beschrijving
- Foto’s van de bestaande situatie
- Een situatietekening op schaal 1:500 of 1:1000
Hoelang duurt het tot dat u antwoord krijgt?
Helaas zijn er geen landelijk richtlijnen voor hoelang het kan het duren totdat u antwoord krijgt. Dat kan per gemeente dus verschillen. Uit ervaring kunnen wij vrij zeker zeggen dat het niet langer zal duren dan 8 weken. Het is afhankelijk van de drukte van uw gemeente. Zo zal het in grote steden ongetwijfeld langer duren dan in een klein dorp.
Wat kost een vooroverleg?
Ook de kosten hebben te maken met de grootte van de stad en de gemeente waar u woont. Een vooroverleg in Veldhoven kost 100 euro terwijl je in Arnhem 561 euro betaalt voor hetzelfde. Als u wilt weten wat dit kost in uw gemeente kunt u even naar de gemeente bellen of online opzoeken. Elk gemeente zal dit op de website hebben staan of in de document van de legesverordening.
Waar kunnen wij u mee helpen?
Wij geven u graag advies om uw project goed, kwalitatief en volgens alle regels aan te pakken. Wij kunnen alle bouwtekeningen en constructieberekeningen leveren voor uw project en kunnen u begeleiden aanbieden gedurende het gehele traject.