Wat is een bestemmingsplan? Alles over bestemmingsplannen

Een bestemmingsplan is een plan dat vastlegt welke bestemming een gebied heeft. Het is een belangrijk document dat de ruimtelijke ordening van een gemeente regelt. In dit artikel leggen we uit wat het is, waarom het belangrijk is en hoe het tot stand komt.

Wat is een bestemmingsplan?

Een bestemmingsplan is een juridisch document dat de bestemming van een gebied vastlegt. Het beschrijft welke activiteiten er mogen plaatsvinden en wat er gebouwd mag worden in een bepaald gebied. Het is van groot belang voor de ruimtelijke ordening van een gemeente en heeft een belangrijke functie in het kader van de wet- en regelgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving.

Het bevat verschillende onderdelen. Het geeft aan welke functies er zijn toegestaan binnen een bepaald gebied, zoals wonen, bedrijvigheid, recreatie of groen. Daarnaast worden ook de afmetingen en de hoogte van bouwwerken vastgelegd. Ook de situering van gebouwen en de toegestane gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden worden beschreven. Tot slot worden ook de regels op het gebied van milieu, geluid en luchtkwaliteit in het bestemmingsplan opgenomen.

Hoe komt het tot stand?

Een bestemmingsplan komt tot stand via een vastgestelde procedure. Allereerst wordt er een conceptbestemmingsplan opgesteld door de gemeente. Dit plan wordt ter inzage gelegd, zodat belanghebbenden hierop kunnen reageren. Vervolgens wordt het plan aangepast en wordt er een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Ook dit plan wordt ter inzage gelegd en belanghebbenden kunnen hierop reageren. Naar aanleiding van deze reacties kan het plan nog worden aangepast. Als het is goedgekeurd, wordt het definitieve bestemmingsplan opgesteld en ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt hierover een besluit, waarna het in werking treedt.

Waarom is het belangrijk?

Een bestemmingsplan is belangrijk omdat het de ruimtelijke ordening van een gemeente regelt. Het zorgt ervoor dat de verschillende functies in een gemeente op een goede manier worden geordend. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat er bedrijven in een woonwijk worden gevestigd of dat er teveel geluidsoverlast is in een rustige buurt.

Het biedt daarnaast ook rechtszekerheid. Het geeft burgers, bedrijven en overheden duidelijkheid over wat er wel en niet mag in een bepaald gebied. Hierdoor kunnen zij hun plannen hierop afstemmen en voorkomen zij onnodige kosten en procedures.

Inzicht in bestemmingsplannen

Wilt u weten wat het geldende bestemmingsplan is voor een bepaald gebied? Dan kunt u terecht op de website van de omgevingsloket. Voorheen waren deze plannen te vinden op www.Ruimtelijkeplannen.nl. Vanaf 2024 vindt u alle bestemmingsplannen op de website van het omgevingsloket. Hier kunt u ook direct de vergunningscheck en eventueel de vergunningsaanvraag indienen. U kunt hier simpelweg zoeken op adres, plaatsnaam of postcode en alle informatie snel vinden.

Het is van belang om op de hoogte te zijn van het geldende bestemmingsplan voordat u plannen maakt voor een bouwproject. Zo voorkomt u onnodige kosten en vertragingen in het vergunningsproces. Op de website van Ruimtelijke Plannen vindt u alle informatie die u nodig heeft om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Toepassing in ontwerpen en vergunningsaanvragen

Bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen of het verbouwen van bestaande gebouwen moet er rekening worden gehouden met het bestemmingsplan. dat bepaalt namelijk wat er gebouwd mag worden en op welke manier. Hierbij moet bijvoorbeeld worden gelet op de hoogte, de afstand tot de erfgrens en de functie van het gebouw.

Bij een vergunningsaanvraag wordt het ontwerp getoetst aan het bestemmingsplan. Het kan zijn dat het ontwerp hier niet binnen past. In dat geval kan ervan worden afgeweken, maar dit moet wel goed worden gemotiveerd. De gemeente kan in dat geval extra eisen stellen aan de vergunningsaanvraag en zal het ontwerp extra toetsen.

Het is daarom van belang om bij het ontwerpen van gebouwen goed te kijken naar het bestemmingsplan. Zo voorkom je onnodige kosten en vertragingen in het vergunningsproces. Indien nodig kan er altijd overleg worden gevoerd met de gemeente over de mogelijkheden en eventuele afwijkingen van het bestemmingsplan.

Conclusie

Een bestemmingsplan is een belangrijk document dat de ruimtelijke ordening van een gemeente regelt. Het geeft aan welke activiteiten er mogen plaatsvinden en wat er gebouwd mag worden. Het biedt rechtszekerheid en voorkomt dat functies in een gemeente door elkaar lopen. Het komt tot stand via een vastgestelde procedure, waarbij belanghebbenden de mogelijkheid hebben om te reageren op het plan.

Kortom, het is van groot belang voor de ruimtelijke ordening van een gemeente en biedt rechtszekerheid voor burgers, bedrijven en overheden.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Wij controleren uw bouwplannen altijd op het geldende bestemmingsplan en de welstandsbeleid voordat wij de vergunningsaanvraag indienen. Onze expertise en ervaring zorgen ervoor dat u geen vertraging oploopt in het vergunningsproces. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze dienstverlening. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden.