Wat is een bouwbesluittoetsing en waarom is het belangrijk voor een vergunningsaanvraag?

Een bouwbesluittoetsing is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van een woning. Het is een document dat ingediend moet worden voor een vergunningsaanvraag van elk nieuwbouwwoning. Dit document bevat verschillende onderdelen, waaronder de berekening van de daglichttoetreding, ventilatieberekening, bouwbesluitindeling en doorspuibaarheid. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over de bouwbesluittoetsing.

WAT IS een BOUWBESLUITTOETSING?

De bouwbesluittoetsing is een verplicht document dat ingediend moet worden voor een vergunningsaanvraag voor nieuwbouwwoningen. Het document bevat informatie over de bouwplannen en toetst of deze voldoen aan de wettelijke eisen van het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit is een verzameling van bouwtechnische voorschriften waaraan alle nieuwbouwwoningen moeten voldoen om de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid te waarborgen.

WAT ZIJN DE ONDERDELEN VAN een BOUWBESLUITTOETSING?

De bouwbesluittoetsing bestaat uit verschillende onderdelen die de bouwtechnische voorschriften toetsen. Deze onderdelen zijn:

  1. Daglichttoetreding: Er moet voldoende daglichttoetreding zijn in een woning om het welzijn van de bewoners te waarborgen. Deze berekening wordt uitgevoerd volgens de NEN 2057 of de NEN-EN 17037.
  2. Ventilatieberekening: Een goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Deze berekening dient uitgevoerd te worden volgens de NEN 1087.
  3. Bouwbesluitindeling: Het Bouwbesluit stelt eisen aan de afmetingen van bepaalde ruimtes en verhoudingen van de groottes van functies binnen een woning. Deze dienen getoetst te worden volgens de NEN 2580.
  4. Doorspuibaarheid: De woning moet voldoende kunnen doorluchten om een gezond binnenklimaat te waarborgen. In de bouwbesluittoetsing wordt de doorspuibaarheid van de woning getoetst aan de wettelijke eisen volgens de NEN 1087.

Naast de bovengenoemde vier onderdelen kunnen ook onderdelen als over de eigenschappen van de kozijnenen en de ventilatieroosters worden meegenomen in een bouwbesluittoetsing.

WAAROM IS een BOUWBESLUITTOETSING BELANGRIJK?

De bouwbesluittoetsing is belangrijk omdat het toetst of een bouwplan voldoet aan de wettelijke eisen van het Bouwbesluit. Hierdoor wordt de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid van een woning gewaarborgd. Een bouwbesluittoetsing voorkomt dat er gebouwd wordt volgens verouderde bouwtechnische voorschriften en draagt bij aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving.

De bouwbesluittoetsing kan uitgevoerd worden door verschillende partijen. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door een bouwtechnisch adviesbureau, een architectenbureau of een constructiebureau. Deze partijen hebben vaak de nodige expertise en ervaring om de toetsing op een juiste manier uit te voeren en te bepalen of een bouwplan voldoet aan de gestelde eisen in het Bouwbesluit. Daarnaast kunnen ook andere partijen, zoals aannemers of installateurs, betrokken zijn bij de bouwbesluittoetsing. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er specifieke vraagstukken zijn op het gebied van installatietechniek, brandveiligheid of akoestiek. In dat geval kan een installateur of een specialist op het betreffende gebied worden ingeschakeld om de toetsing uit te voeren of om advies te geven.

HOE WORDT een BOUWBESLUITTOETSING UITGEVOERD?

Een bouwbesluittoetsing wordt uitgevoerd aan de hand van bouwtekeningen en -plannen. De toetser beoordeelt of de bouwtekeningen en -plannen voldoen aan de bouwtechnische voorschriften van het Bouwbesluit. Dit gebeurt aan de hand van de berekeningen en specificaties die zijn opgenomen in het document. Als uit de toetsing blijkt dat het bouwplan niet voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit, dan zal de toetser adviseren hoe dit opgelost kan worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er aanpassingen gedaan moeten worden aan de bouwtekeningen of dat er aanvullende berekeningen gemaakt moeten worden.

CONCLUSIE

Een bouwbesluittoetsing is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van een nieuwbouwwoning. Het document toetst of de bouwplannen voldoen aan de wettelijke eisen van het Bouwbesluit, waarmee de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid van een woning gewaarborgd worden. Een bouwbesluittoetsing wordt uitgevoerd door verschillende partijen, waaronder bouwtechnisch adviesbureaus, architectenbureaus, constructiebureaus en installateurs.

Wat heeft u nog meer nodig voor een vergunningsaanvraag?

Afhankelijk van de aard van uw verbouwingsproject kunnen de benodigde documenten voor een vergunningsaanvraag aanzienlijk variëren. Wanneer u bijvoorbeeld van plan bent om een dakkapel te plaatsen, zijn in de meeste gevallen alleen bouwtekeningen vereist, en in sommige gevallen tevens een berekening voor daglicht en ventilatie. Wanneer u echter van plan bent om een geheel nieuwe woning te bouwen, zijn er aanzienlijk meer documenten nodig, zoals bouwtekeningen, constructieberekeningen, BENG-berekeningen, MPG-berekeningen, toetsing aan het Bouwbesluit en in sommige gevallen ook een GPR-berekening.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Ons advies omtrent uw project richt zich op het waarborgen van een solide, hoogwaardige en regelconforme aanpak. Wij bieden volledige ondersteuning bij de vergunningsaanvraag en begeleiding gedurende het gehele bouwproces, zodat u zich hier geen zorgen over hoeft te maken.