De meldingsplicht voor de bouw kennen we al 2004 niet meer. Toch kan het zo zijn dat u tijdens een renovatie of een uitbreiding van uw huis toch een meldingsplicht heeft. Aangezien we merken dat de term voor nogal veel verwarring en onduidelijkheid zorgt, leggen wij u graag uit wanneer u nou een meldingsplicht hebt.
Wat is een meldingsplicht?
Het woord zegt het natuurlijk al, een meldingsplicht is een verplichting voor het melden dat u van plan bent om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. De oorspronkelijke meldingsplicht was bedoeld voor bouwwerkzaamheden. Hierbij was iedereen verplicht om een melding te doen diegene vergunningsvrij wilde bouwen. Zo was de gemeente altijd op de hoogte van de bouwwerkzaamheden in de gehele stad. Dit was dus specifiek bedoeld bij vergunningsvrij bouwen, aangezien de andere werkzaamheden een vergunning nodig hadden.
Deze regel is afgeschaft in 2004. Nu hoeft u de gemeente niet meer op de hoogte te houden als u vergunningsvrij gaat bouwen. Toch kan het voorkomen dat u wel meldingsplichtig bent. Dit heeft te maken met de sloopwerkzaamheden die u gaat verrichten.
Meldingsplicht bij slopen
Gaat u beginnen aan een renovatie of wilt u bijvoorbeeld uw woning uitbreiden d.m.v. een aanbouw of een opbouw? Dan is het belangrijk dat u van tevoren goed gaat nadenken over de sloopwerkzaamheden. Hierbij is het van belang om een schatting te maken van de hoeveelheid sloopafval dat ontstaat. U bent namelijk meldingsplichtig als er sprake is van meer dan 10 m3 sloopafval. De melding is niet gerelateerd en heeft niks te maken met de werkzaamheden u uitgevoerd gaan worden. Door de gemeente op de hoogte te brengen, kunnen zij extra voorwaardes leggen aan de sloop zoals het scheiden van afval en andere voorwaardes om onveilige situaties te vermijden.
Meldingsplicht bij het verwijderen van asbest
Asbest komt vaak voor in woningen die voor 1993 zijn gebouwd. Tot die tijd werden er namelijk asbesthoudende bouwmaterialen verkocht in Nederland. Als u van plan bent om de asbest in uw woning te verwijderen dan zijn er een aantal regels waar u rekening mee moet houden. Als allereerst moet u bepalen om hoeveel vierkante meter asbest het gaat. Tot 35 m2 asbest mag u namelijk zelf verwijderen. Als het gaat om meer dan 35 m2 dan mag u dat niet zelf doen.
Als u van plan bent om de asbest zelf te verwijderen dan bent u meldingsplichtig. U moet dus altijd een melding maken als u zelf asbest wilt gaan verwijderen in uw woning. Kiest u ervoor om het verwijderen van de asbest over te laten aan gespecialiseerde bedrijven? Dan bent u niet meldingsplichtig. Wij adviseren om het verwijderen van asbest altijd over te laten aan de professionals.
Altijd eerst een vergunningscheck!
Over het algemeen gelden deze regelingen voor alle woningen in Nederland. Er zijn echter uitzonderingen waarbij u vergunningsplichtig kunt zijn voor deze werkzaamheden. Het gaat hier met name om beschermde dorpsgezichten, monumentale panden of panden waarbij de bestemmingsplan dit niet toestaat. U moet dan een omgevingsvergunning aanvragen. Door de vergunningschick te doen op de website van het omgevingsloket weet u binnen enkele minuten al of u vergunningsplichtig of meldingsplichtig bent. Als u er niet uitkomt kunt u altijd nog contact opnemen met uw gemeente.
Hoe kunt u een melding maken?
U kunt de melding snel, eenvoudig en volledig online maken.
- U dient naar de website van het omgevingsloket te gaan.
- U klikt op de linker optie, waarop staat dat u een particulier bent.
- U scrolt naar beneden en klinkt op de rechter keuze (aanvraag/melding).
- U logt in met uw digid en maakt de melding.
Waar kunnen wij u mee helpen?
Als u vragen heeft over dit onderwerp of bepaalde onderdelen nog onduidelijk zijn kunt u ons altijd zowel telefonisch als per mail benaderen. Indien het blijkt dat u vergunningsplichtig bent voor de sloopwerkzaamheden of u heeft een andere project waar u bouwtekeningen en/of constructieberekeningen nodig heeft dan kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvend offerte.