Wat kost een tiny house? Alle kosten waar u rekening mee moet houden

Tiny houses worden vaak geassocieerd met goedkoop wonen, ondanks het feit dat de prijzen van deze "kleine huizen" in de laatste jaren flink zijn gestegen. Bij het kiezen voor een tiny house zijn er veel keuzes die u moet maken. Dat houdt ook in dat de prijzen voor de bouw, onderhoud en gebruik van een tiny woning sterk kunnen verschillen en afhankelijk zijn van uw wensen. Wat kost een tiny house nou precies en waar zijn de kosten van afhankelijk? Dat gaan we allemaal behandelen voor u in dit artikel.

Ondanks de sterke schommelingen van de hypotheekrentes liggen de woningprijzen nog steeds erg hoog. Hierdoor worden tiny houses steeds populairder in Nederland. Steeds meer gemeentes kiezen er dan ook bewust voor om bepaalde gebieden van de stad te reserveren voor tiny house projecten. Dit maakt het mogelijk voor starters en mensen met minimale behoeftes om een eigen plekje te hebben. De kosten voor een tiny house zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren die we hieronder één voor één gaan behandelen.

 

Zelf (laten) bouwen of kant en klaar kopen?

Veel mensen die voor een tiny house kiezen, willen graag zo veel mogelijk betrokken zijn in de gehele ontwerp en bouwproject. Dat is natuurlijk te begrijpen, omdat de beperkte ruimte alle keuzes en beslissingen extra belangrijk maakt. Ook zorgt dit voor een sterkere band tussen de woning en zijn eigenaar. Door te kiezen voor zelf bouwen, kiest u voor de maximale vrijheid in het ontwerp. Zo kunnen wij binnen de Nederlandse en lokale wet- en regelgeving uw tiny house volledig naar uw wensen ontwerpen.

U kunt ook kiezen voor een kant en klare tiny house die enkel op locatie geplaatst moet worden. De grootste voordeel is natuurlijk de tijdwinst. Zo kan een kant en klare tiny house op vrij korte termijn geplaatst worden. Het lastige onderdeel is echter om goedkeuring te krijgen, aangezien alle kleuren, afmetingen en materialen vaak al vast staan. Daarnaast moet de indeling en ontwerp je natuurlijk ook aanspreken. Uiteraard zal je het een en ander kunnen aanpassen maar bepaalde onderdelen zal je ook simpelweg moeten accepteren.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat een tiny house op maat duurder zal zijn dan een standaard, kant en klare tiny house. Als u van plan bent om de gehele tiny house uit te besteden dan zult u goedkoper uitkomen met een kant en klare tiny house. Een kleine huis met een oppervlakte van zo'n 40 m2 kost in de huidige markt rond de 100.000 euro. Wel moet u erop letten dat de tiny house moet voldoen aan alle regels van het bouwbesluit. Als u de tijd heeft en kunt bijdragen aan het bouwproces dan is het slim om zelf te (laten) bouwen. Dan kunt u namelijk uw eigen ontwerp dat volledig naar uw wens is voor hetzelfde bedrag, of zelfs goedkoper realiseren. Wij voorzien u graag van deskundig advies en kunnen een volledige kostenraming voor u maken.

Voorbeeld: indeling op de eerste verdieping


Materiaalkeuze voor uw tiny house

De keuze voor een tiny house wordt vaak gemaakt vanwege de kleinere ecologische voetafdruk of o financieel redenen. Wat de reden ook is, de materialen spelen een ontzettend belangrijk rol in het bepalen van de prijs. Aangezien een tiny house vaak bestaat uit HSB constructie, gaat het met name om de afwerkingen binnen en buiten de woning. Deze keuzes beïnvloeden dus direct het uiterlijk van uw woning. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden waar u uit kunt kiezen en daar is het belangrijk om deze keuze te maken gebaseerd op uw motivatie voor de tiny house. Als het financiële plaatje uw motivatie is, kunt u gaan voor betaalbare opties als een kunststof bekleding. Als u bijvoorbeeld liever een natuurlijke, hardhouten afwerking heeft, dan zullen de kosten hoger liggen. Binnen de houtsoorten is het wel belangrijk dat u kiest voor een houtsoort dat onbehandeld buiten kan blijven. Zo bespaart u veel tijd en kosten in de toekomst. Verder zijn er ook andere alternatieven als steenstrips, pvc, metaal of bepleistering. Afhankelijk van uw keuzes en uw bijdrage aan het proces zal de prijs voor een tiny house van 40 m2 met een geveloppervlakte van 70 m2  kunnen variëren tussen de 2500 en 10.000 euro.

Grootte van uw tiny house

De bedoeling van een tiny house is natuurlijk om niet meer ruimte te hebben dan er nodig is. Aangezien de prijs voornamelijk gebaseerd is op de grootte van de woning, is het bepalen van de hoeveel ruimte dat u nodig heeft dus erg belangrijk. Als u het gaat uitbesteden moet u rekening houden met een m2 prijs vanaf zo'n 2500-3000 euro. Ook dit is echter weer van veel verschillende factoren afhankelijk en kan aanzienlijk oplopen of iets afnemen afhankelijk van uw wensen. Bestaande tiny houses zullen iets goedkoper uitvallen en zijn er al vanaf 1500 per m2.

Als u permanent wilt wonen in uw tiny house zal het wel moeten voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Dit wordt getoetst in de bouwbesluittoetsing dat onderdeel is van de  vergunningsaanvraag. Zo hebben bijvoorbeeld bepaalde ruimtes een minimale afmeting, trappen minimale en maximale op- en aantredes en woongebieden minimale hoogtes.

 

Wilt u een zelfvoorzienende tiny house (off grid)?

Een ander veelvoorkomend wens is een off grid tiny house. Hiermee kunt u volledig zelfvoorzienend zijn. Hiervoor moet u echter wel toestemming krijgen van de gemeente. Normaliter is het namelijk verplicht dat elk woning aangesloten is op het riool en waternetwerk. Als u een akkoord krijgt van de gemeente om geheel off grid te zijn dan dient u te investeren in zonnepanelen, accu's, wateropvang en zuiveringssystemen en een composttoilet. Initieel kan dit een behoorlijk investering zijn afhankelijk van het grootte van uw huishouden maar het zal zich met de tijd snel terugverdienen.

ELEKTRA EN WATER INSTALLATIES

U wilt natuurlijk comfortabel kunnen wonen en eventueel ook werken in uw tiny house. Daarom is het belangrijk om tijdens het ontwerp al de volledige indeling van uw woning compleet te hebben. Zo weet u precies de hoeveelheden en locaties van uw elektriciteits- en waterpunten. Ook is het slim om al ongeveer te berekenen hoeveel energie en water u zult gaan gebruiken. In het geval van een off-grid tiny house weet u dan namelijk meteen hoeveel zonnepanelen u nodig zult hebben en hoe groot uw wateropvang en boiler moeten zijn. Ook hier zijn de prijzen weer sterk afhankelijk van uw wensen en de grootte van uw gezin.

WILT U EEN TINY HOUSE OP EEN PERMANENTE STAPLAATS?

In Nederland moeten wij allemaal een geldige huisadres hebben. Gaat u permanent wonen in de tiny house dan zult u dus een huisadres nodig hebben. Dat betekent dus dat de tiny house een permanente standplaats moet hebben. In dat geval moet u een omgevingsvergunning aanvragen en moet het ontwerp aan alle eisen van de bouwbesluit en de lokale wet- en regelgeving voldoen. Daarnaast moet er natuurlijk ook een constructieberekening gemaakt worden. Dit verschilt eigenlijk niet erg veel met een normale woning. U heeft namelijk in eerste instantie een grondstuk nodig. Deze kunt u huren, pachten of kopen. Verder regelt u eigenlijke alle zaken die ook bij de bouw van een traditionele woning geregeld moeten worden zoals een hypotheek, adviseur, notaris, taxateur, leges en aansluitkosten voor nutsvoorzieningen.

 

WAT KUNNEN WIJ VOOR U BETEKENEN?

Het kiezen voor een tiny house brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo verlaagt u uw ecologische voetafdruk en kunt u (bijna) volledig zelfvoorzienend zijn met een vrij kleine investering aangezien het gaat om een kleine woning. De nadeel daarentegen is natuurlijk dat er aanzienlijk minder woonoppervlakte is in vergelijking met een gemiddelde woning. De bruikbaarheid van deze ruimte is dus erg belangrijk. Hier kunnen wij u bij helpen. Door de juiste indeling en uitvoering hoeft dit verschil namelijk niet ten koste van uw woongemak te gaan. Wij denken daarom graag met u mee en maken een ontwerp dat volledig aansluit op uw wensen en voldoet aan de wet- en regelgeving. Voor de bouw kunt u de gehele woning ervaren in 3D m.b.v. een virtuele 3D bril. Zo weet u zeker dat u lang plezier zal hebben dat u niks tekort zal komen in uw tiny house.