Als u ooit een omgevingsvergunning heeft aangevraagd dan bent u vast bekend met leges. Legeskosten moeten betaald worden voor de behandeling van elk vergunning. In dit artikel leggen we u hier alles over uit.
Wat zijn leges?
Leges zijn de kosten die uw gemeente in rekening brengt voor het behandelen van uw aanvraag. U kunt ze dus vergelijken met de administratiekosten van uw gemeente. De grootte van deze kosten worden in de meeste gevallen berekend aan de hand van de totale bouwkosten van uw project. Elk gemeente rekent een bepaalde percentage voor de bouwleges. Het percentage kan sterk verschillen per gemeente, waardoor het niet mogelijk is om vaste bedragen te vermelden voor een verbouwing.
Wanneer betaalt u legeskosten?
Wilt u een nieuw huis bouwen, opbouw realiseren of een dakkapel plaatsen plaatsen? Het maakt niet uit wat u doet, zolang u vergunningsplichtig bent moet u altijd leges betalen. Een omgevingsvergunning aanvragen gaat dus altijd gepaard met het betalen van leges.
Het niet betalen van leges is dus een groot voordeel bij vergunningsvrij bouwen. Zolang u geen vergunning aanvraagt bent u immers geen administratiekosten verschuldigd. Weet u niet zeker of de werkzaamheden die u wilt verrichten vergunningsvrij zijn? Doe dan de vergunningscheck op de website van het omgevingsloket.
Wat als uw omgevingsvergunning aanvraag wordt afgewezen?
In feite is uw aanvraag behandeld en heeft uw gemeente zijn werkzaamheden verricht. Bij een gedeeltelijke of volledige weigering, bent u echter niet het gehele bedrag kwijt. U krijgt dan namelijk een reductie van 50%.
Als u vroegtijding uw aanvraag weer intrekt dan heeft u recht op een reductie van de legeskosten. Tijd speelt hier een belangrijk factor in, hoe eerder u het intrekt, des te minder u zult betalen. Het werkt als volgt:
- 75% reductie als u uw aanvraag intrekt binnen 3 weken
- 50% reductie als u uw aanvraag intrekt binnen 3 tot 6 weken
- 50% reductie bij een gedeeltelijke of volledige weigering
- 25% reductie als u uw aanvraag intrekt na 6 weken of na 18 weken bij complexe aanvragen.
Passen uw plannen niet in het bestemmingsplan en twijfelt u over de mogelijkheden? Dan adviseren wij om eerst een vooroverleg in te plannen met de gemeente. Hierin legt u uit wat u wilt doen aan de hand van een schetsontwerp. De gemeente geeft u achteraf een positief of negatief advies, waarmee u van tevoren al weet waar u rekening mee moet houden voor de definitieve vergunningsaanvraag.
Waar bestaan de legeskosten uit?
De legeskosten bestaan dus uit de totale bouwkosten van uw project en de percentage die uw gemeente hanteert. Hoeveel deze kosten gaan bedragen hangt dus af van wat u precies wilt gaan doen.
Totale bouwkosten
De totale bouwkosten van uw project baseert de gemeente op tarieven van aannemers. Het is daarom altijd verstandig om een offerte mee te sturen van een erkend bouwbedrijf. Anders zal de gemeente zelf uitzoeken hoeveel dit zou kunnen kosten en worden de leges daarop gebaseerd. Door zelf mee te helpen in de bouw kunt u bouwkosten besparen maar hier houdt de gemeente geen rekening mee bij het bepalen van de totale bouwkosten.
Legeskosten per gemeente
Per gemeente kan de percentage aan bouwleges enorm verschillen. Het is dus belangrijk dat u dat uitzoekt voor uw gemeente, zodat u achteraf niet voor verassingen komt te staan. Hieronder hebben wij een lijst voor u gemaakt met de geldende leges voor enkele gemeentes.
- Amsterdam – 3% tot 50.000 en 4% tot 500.000
- Rotterdam – 1,63% tot 35.900 en 1,87 tot 530.000
- Den haag. – 1% tot 250.000
- Arnhem – 2,04%
- Nijmegen – 2,7%
Speciale kosten
Behalve het bepalen van de totale kosten van de bouwactiviteiten, kunnen ook de volgende kosten invloed hebben op de legeskosten.
- Activiteit omtrent een beschermd monument 300,-
- Activiteit omtrent een gemeentelijk of provinciaal monument 300,-
- Brandveilig gebruiken van een bouwwerk 300,-
- Afwijken van een voorbereidingsbesluit 350,-
- Activiteit in strijd is met bepaalde regels 500,-
- Toepassen van een tijdelijke afwijking 500,-
- Afwijking van een provinciale regelgevend 500,-
- Binnenplanse afwijking 500,-
- Algemene maatregel van een bestuur aangewezen buitenplanse afwijking 500,-
- Verlengen van de aangegeven termijn voor bouwactiviteit 500,-
- Aanvraag om een aanlegactiviteit 650,-
- Is de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing, dan wordt het tarief verhoogd. 600,-
Zelf uw legeskosten berekenen?
Om zelf uw legeskosten te kunnen berekenen moet u in eerste instantie weten wat de verbouwing gaat kosten. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een offerte aanvragen bij enkele bouwbedrijven. Uit de verschillende offertes kunt u vervolgens de gemiddelde kosten bepalen voor uw project. Als u dat eenmaal weet dan kunt u naar de volgende stap gaan. Wij hebben deze website voor u gevonden waarmee u de bouwleges voor uw project kunt berekenen. Het zal u niet exact kunnen vertellen wat u kwijt bent maar het geeft wel een hele goede inschatting op de kosten.
Het is ook mogelijk om het volledig zelf te berekenen. Voor elk gemeente kunt u online de percentages vinden die uw gemeente hanteert. Om dit te kunnen vinden typt u het volgende op google “op leges verordening [uw gemeente]”. Vervolgens scrolt u naar beneden tot dat u aankomst bij de omgevingsvergunning. Daar vindt u de percentages waar uw gemeente mee rekent en daarmee rekent u gemakkelijk uw eigen legeskosten uit.
Kunt u bezwaar maken tegen legeskosten?
Het is altijd mogelijk om bezwaar te maken tegen de (hoogte) van de legeskosten mits u uw bezwaar goed kunt onderbouwen. Net zoals iedereen heeft ook de gemeente namelijk bepaalde verplichtingen. Zo moeten zij bijvoorbeeld elke 10 jaar het bestemmingsplan vernieuwen of verlengen. Als dit niet wordt gedaan dan kan dat voor u wellicht goed uitpakken. Als zij deze zaken namelijk niet goed op orde hebben dan kunnen zij ook geen leges eisen voor vergunningsaanvragen.
Als u de rekening van de leges thuis ontvangt is het wel slim om deze te betalen. Bezwaren kunnen achteraf ingediend worden. Indien u daar recht op heeft krijgt u het vervolgens teruggestort.
Waar kunnen wij u mee helpen?
De haalbaarheid van uw plannen zijn van groot belang voor ons, daarom nemen wij het budget van het eerste dag mee in het ontwerp. Daarnaast kunnen wij een volledige kostenraming maken voor u zelf en voor uw vergunningsaanvraag. Zo bent u vooraf al op de hoogte van alle kosten voor uw (ver)bouwplannen. Als u moeite heeft met het vinden van de juiste aannemer, kunnen wij ook deze taak voor uw overnemen. Als u nog andere vragen heeft of als er iets niet duidelijk is kunt u altijd contact opnemen met ons.