Vooroverleg | Wat is het en kunt u zelf een ontwerp maken voor een vooroverleg?

Een vooroverleg, ook wel bekend als een conceptaanvraag is een belangrijk onderdeel van het vergunningstraject. Tijdens een vooroverleg kunt u als aanvrager van een vergunning uw plannen bespreken met de gemeente. Dit kan u helpen om mogelijke problemen in een vroeg stadium te signaleren en op te lossen, waardoor het vergunningstraject soepeler kan verlopen. Maar hoe bereidt u zich voor op een vooroverleg? En kunt u zelf een ontwerp maken om mee te nemen naar het vooroverleg? In dit artikel leggen we uit waar u op moet letten.

Wat is een vooroverleg?

Een vooroverleg is een eerste toetsing van uw (ver)bouwplannen. Hierin kijkt de gemeente globaal naar wat uw plannen zijn. Tijdens een vooroverleg wordt getoetst op het bestemmingsplan en de welstandseisen. Vervolgens krijgt u een positieve of een negatieve advies van de gemeente. U heeft niet altijd een vooroverleg nodig. Over het algemeen adviseren wij om een vooroverleg in te plannen als de plannen niet volledig passen binnen het bestemmingsplan of complex zijn.

Bij een negatieve advies wordt de reden hiervoor duidelijk aangegeven. U kunt daar dan tijdens het maken van de omgevingsvergunning rekening mee houden. Een grote voordeel van een vooroverleg is dat in sommige gevallen de gemeente al wel wil afwijken van het bestemmingsplan. Het is ook goed om te weten dat een positieve advies van de gemeente niet een garantie biedt op een vergunning.

Hoe verloopt een vooroverleg?

Het vooroverleg kan op verschillende manieren verlopen. Sommige gemeenten houden standaard een vooroverleg voor bepaalde soorten vergunningen, terwijl andere gemeenten het alleen op verzoek organiseren. In sommige gevallen kan het online plaatsvinden, terwijl in andere gevallen een afspraak wordt gemaakt op het gemeentehuis. In de meeste gemeentes kunt u de documenten indienen en de aanvraagprocedure starten via het omgevingsloket. Het is belangrijk om vooraf goed te informeren naar de werkwijze van de gemeente waar u de vergunning wilt aanvragen.

Tijdens het vooroverleg kunt u uw plannen toelichten en vragen stellen aan de gemeente. De gemeente zal onder andere aangeven welke vergunningen er nodig zijn en welke eisen er worden gesteld aan de plannen. Ook zal de gemeente aangeven of er sprake is van bijvoorbeeld archeologische waarden of beschermde flora en fauna op de locatie. Na afloop van het vooroverleg ontvangt u een verslag waarin de gemaakte afspraken zijn vastgelegd. Dit verslag kan u helpen om tijdens het vergunningstraject de juiste stappen te nemen en te voldoen aan de gestelde eisen.

Kunt u zelf een ontwerp maken voor een vooroverleg?

Als u zelf een ontwerp wilt maken voor het vooroverleg, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van wat u wilt bouwen of aanpassen en welke eisen er worden gesteld aan de locatie. Ook moet u rekening houden met eventuele archeologische waarden, beschermde flora en fauna en andere beperkingen die gelden voor de locatie. Hieronder vindt u een aantal tips voor het maken van een ontwerp voor het vooroverleg.

  1. Verdiep u in de geldende regelgeving
    Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving voor de locatie waar u wilt bouwen of verbouwen. Zo moet u onder andere rekening houden met het bestemmingsplan, de welstandsbeleid, de bouwregelgeving en eventuele andere regelgeving die van toepassing is. Door u goed te verdiepen in de regelgeving, kunt u voorkomen dat u tijdens het vergunningstraject voor verrassingen komt te staan.
  2. Maak een duidelijke tekening of schets
    Een goede tekening of schets kan u helpen om uw plannen duidelijk te maken aan de gemeente. Zorg ervoor dat de tekening of schets overzichtelijk is en dat alle relevante informatie erop staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afmetingen, de locatie, situering en eventuele bijzonderheden.
  3. Houd rekening met de omgeving
    Het is belangrijk om bij het maken van een ontwerp voor het vooroverleg rekening te houden met de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de afstand tot andere gebouwen, de hoogte van het gebouw en eventuele overlast voor omwonenden. Door hier tijdens het ontwerpproces al rekening mee te houden, kunt u voorkomen dat uw plannen later worden afgekeurd.
  4. Zorg voor een realistisch ontwerp
    Het is belangrijk om een realistisch ontwerp te maken voor het vooroverleg. Dit betekent dat het ontwerp haalbaar moet zijn binnen de gestelde regelgeving en dat het financieel haalbaar moet zijn. Het heeft geen zin om plannen te presenteren die niet gerealiseerd kunnen worden of die veel te duur zijn.

Wat heeft u nodig voor een conceptaanvraag?

Wij adviseren altijd om een complete schetsontwerp te hebben. Hoe meer stukken er worden aangeleverd des te beter de aanvraag kan worden behandeld. De volgende stukken raden altijd aan om mee te leveren.

  • Plattegronden (bestaande situatie en nieuwe situatie) schaal 1:100
  • Gevelaanzichten (bestaande situatie en nieuwe situatie) schaal 1:100
  • Doorsnedes schaal (bestaande situatie en nieuwe situatie) 1:100
  • Maatvoeringen, kleuren en materialisatie beschrijving
  • Foto’s van de bestaande situatie
  • Een situatietekening op schaal 1:500 of 1:1000

Wat kost een vooroverleg?

Ook dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de grootte van de stad en de gemeente waar u woont. Een vooroverleg in Veldhoven kost 100 euro terwijl je in Arnhem 561 euro betaalt voor hetzelfde. Als u wilt weten wat dit kost in uw gemeente kunt u even naar de gemeente bellen of online opzoeken. Elk gemeente zal dit op de website hebben staan of in de document van de legesverordening.

Conclusie

Een vooroverleg is een gesprek tussen de aanvrager van een vergunning en de gemeente om plannen te bespreken en advies te krijgen over de haalbaarheid en benodigde vergunningen. Het is niet verplicht, maar kan problemen voorkomen tijdens het vergunningstraject. Het vooroverleg kan op verschillende manieren plaatsvinden en de gemeente zal adviseren over de plannen en eisen stellen aan de locatie. Als je zelf een ontwerp wilt maken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving, een duidelijke tekening of schets te maken, rekening te houden met de omgeving en een realistisch ontwerp te maken.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Als ervaren specialisten kunnen wij u helpen met het maken van een ontwerp dat aan alle eisen van de gemeente voldoet. Of het nu gaat om een vooroverleg of een definitieve vergunningsaanvraag, wij kunnen u voorzien van een passend ontwerp dat aan alle voorwaarden voldoet. Daarnaast bieden wij volledige begeleiding tijdens de vergunningsaanvraag, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de complexe en tijdrovende procedure. Ons team staat altijd klaar om u te helpen bij elke stap van het proces en ervoor te zorgen dat uw project zonder problemen wordt gerealiseerd.